Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БНР сезира КЗК заради спора с Музикаутор

Националното радио смята, че сдружението злоупотребява с по-силната си позиция при договаряне

БНР сезира КЗК заради спора с Музикаутор

Снимка: Pixabay.com

Българското национално радио (БНР) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради спора с Музикаутор, съобщават от радиото.

БНР обвинява организацията в злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Сдружението за колективно управление на права прекрати едностранно договора с БНР и забрани в ефира да звучи музика, чиито авторски права се държат от „Музикаутор“, припомня националното радио. Медията иска от антимонополния регулатор да се произнесе дали организацията нарушава правилата на конкуренцията, като е забранила на радиото да излъчва музика със защитени авторски права.

БНР подчертава, че „Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя БНР в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. „Възползвайки се от по-силната си позиция, „Музикаутор“ едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения само от БНР“, посочва се в искането на радиото.

Сдружението изисква неколкократно повишаване на заплащаното от Радиото възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка и се възползва от по-силната си позиция, като се опитва да принуди БНР да приеме неизгодни условия, подчертава се още в документа.

КЗК вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. „Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР, пише още в искането на радиото.

Припомняме, че в края на декември 2016 г. БНР съобщи, че от 1 януари 2017 г. спира излъчването на съвременна музика заради спор с „Музикаутор“ за дължимата такса. Организацията поиска тройно увеличение на сумата, дължима от националното радио, докато медията предложи 20% увеличение заради непроменения размер на субсидията за тази година.

Така от началото на годината БНР пуска само класическа, джаз и фолклорна музика с погасени авторски права по давност. Някои изпълнители пък предоставиха творчеството си на БНР за безплатно ползване докато тече спора със сдружението.  

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията