Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: Ако няма консенсус, договорът за ски зона Банско може да бъде прекратен

Премиерът се обяви категорично "за" втори кабинков лифт, но посочи, че "не може да си позволим да затрием парка "Пирин"

Ако не се постигне консенсус с „Юлен“ за изчистването на неяснотите в договора за концесия на ски зона „Банско“, контрактът може да бъде прекратен. Това коментира на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата.

„Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме“, казва той.

На заседанието министърът на околната среда Ивелина Василева обяснява, че на 19 февруари на заседание на Съвета за развитие е обсъдено предложението на Междуведомствената работна група да се пристъпи към изменение на концесионния договор за ски-зона Банско.

Тя отчита, че възникват редица проблеми с изпълнението на договора в годините досега. И припомня, че договорът и анализите към него са подготвени още 2001 г. по времето на правителството на Иван Костов, а подписването е по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. 

Още по темата

„Изначално текстовете на договора са непрецизни. Основният проблем е кой точно е предметът, обхватът и обектът на концесионния договор. Освен това са настъпили и редица промени в действащото законодателство, които касаят основни параметри и водят до противоречия. Факт е, че натрупаните проблеми... водят до противоречиви тълкувания и спорове, съответно и съмнения в гражданското общество“, казва Василева.

Тя припомня вчерашното решение – да не бъде внасяно за разглеждане решението на Министерски съвет за пристъпване към изменението на концесионния договор.

Министърът отчита, че ако се запази сегашното състояние, напрежението и споровете ще продължат. Концесионният договор може да се прекрати при съществено неизпълнение на клаузите, което предвид липсата на ясни определени текстове в договора е трудно доказуемо. Освен това би могло да доведе до сериозни щети и финансови последствия за държавата, невъзможност да се изпълняват дейностите по развитие на ски спорта и туризма в региона.

„Затова работната група препоръча прецизиране, слагането на договора на ясна основа, като акцентът е върху определянето на ясния обект, обхват и предмет, залагането на ясни механизми за упражняване на ефективен контрол, също така и санкционни механизми, които държавата може да прилага при установяване на нарушения или неизпълнение“, казва екоминистърът.

По думите й предлага се и промяна на методиката и начина, по който се формира концесионното възнаграждение с цел увеличаването му.

„Моята позиция е да има втори кабинков лифт. Не може с километри да е опашката“, коментира Борисов.
Той обаче подчертава, че правителството не може да си позволи да бъде обвинено в  „подкрепа за някой олигарх“.

Не може да си позволим да затрием парка „Пирин”, казва още премиерът.

От думите му става ясно, че ще бъде направен още един опит да се съберат всички заинтересовани страни, за да се намери разумен баланс и решение.

„И ако не стане, не мога да приема, нито предполагам и вие (затова го поставям на Министерски съвет), ние да бъдем обвързани, че едва ли не помагаме на поредния олигарх. Затова моля и туризмът, и икономиката да се считат ангажирани да присъстват на тази среща, да се сложат разумните доводи. Повтарям, за втори лифт аз съм категорично „за“, защото съм ходил, виждал съм какво чудо е. Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме“, казва той.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

8
 
40
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
На мен това днес ми беше много нагласено. Май сценарият е бил да има едни много протестиращи уж еколози пред МС и Бойко да го обяви това, за да може да обере лаврите и да се тупа в гърдите. Обаче еколози нямаше имаше една социоложка и 5-6 случайно попаднали там хора. Та какво се получи, че 10 човека протестиращи можели да стряскат премиера и да развалят концесии. Жалка гледка. А да не говорим и че имаше отразяване от 2 национални телевизии. Което също е доста странно. Ние на събранието на блока се събираме повече хора, ама никоя телевизия не идва да го предава пряко нали? А помнители как преди няколко години ТВ7 и БТВ криеха протестите пред парламента. Всичко си беше нагласено. Според мен Бойко в момента просто отправя послание, че ако не му се даде и на него някой лев от далаверата, няма да има никакъв бизнес, а като изкопителна жертва използва еколозите, че уж под техен натиск го прави.
10
 
35
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Защо отново им се кляка на Зелените?

Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР