IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов не получи подкрепата на ДПС за промените в Конституцията

Движението предлага настоящите промени да се оттеглят и да се внесе нов проект с тезите, по които има съгласие

13:40 | 21.07.15 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Поредната совалка на премиера Бойко Борисов в парламента за промените в Конституцията не се увенча с успех, защото реформаторите категорично отказват да се съгласят с предложението на ДПС – настоящите промени да се оттеглят и да се внесе нов проект от 180 депутати, съдържащ само тезите, по които има съгласие.

Премиерът обаче предупреди, че провалът на конституционните промени ще се отрази много лошо на страната и призова политиците да водят разговори и да проявят отговорност към България и избирателите си.

Срещата на Борисов започна първо с депутати от ДПС. Лидерът на движението Лютви Местан е обещал, че всичките 36 депутати от ДПС ще се подпишат под новия проект за промени в основния закон, ако настоящият бъде оттеглен. По негови разчети, ако това се случи, народните представители ще се съберат на извънредно заседание към края на август и ще приемат на първо четене поправките, а на второ през септември.

Той обясни още, че със 180 гласа автоматично се пристъпва към второ четене, докато при само 160, за колкото се бори сега Борисов, тече двумесечен срок между четенията и така реформите ще останат за след вота.

Според Местан средата на местния вот, а и непосредствено след него, не е благоприятна за промени в Конституцията.

Премиерът изслуша лидера на ДПС, а след това към разговора се присъедини и Радан Кънев от РБ. След продължила около час среща реформаторът обяви, че може само да резюмира разликите в позициите им.

Според него предложението на ДПС по същество е конструктивно, но в същото време е неприемливо за реформаторите, които са съвносители на настоящия проект, който претърпя фалстарт още при гласуването си във временната комисия за промени в основния закон.

„Разговор за нов конституционен проект може да бъде воден при наличието на 180 вносители, а нивото на доверието в настоящия парламент не е такова, че да предостави събирането на толкова гласове, и не отстъпва на настоящия проект, който ще се гласува в петък. В разговора ни имаше поредица принципи разминавания, свързани с правните последици“, обяви Радан Кънев.

След този анонс Бойко Борисов призна очевидното: „Виждате колко е трудно да се постигне консенсус в един толкова многообразен парламент“. Той обаче за пореден път предупреди, че провалът на конституционната реформа означава и провал на съдебната реформа.

„Ако това се случи, няма да загуби никой друг толкова много, колкото държавата, и това ще даде една много по-дълга писта и развитие особено на докладите, които чакаме, и огромно предимство на Румъния пред България. Смея да предупредя, всички имаме избиратели, поставяйки ги пред скобата, си гарантираме изпреварване на Румъния“, предупреди той.

Премиерът, който вчера сближи позициите си с АБВ, като се съгласи да бъдат приети само трите консенсусни промени, днес сподели, че не му е лесно всеки ден да полага толкова много усилия за нещо, за което може да седи отстрани и да наблюдава процеса.

„Ангажирането ми пряко с него е, защото това, което ще получим накрая като резултат от провала, ще е тежък удар в доклада и това пряко ще ни се отрази и на приемането ни в Шенген. Негативите ще са много, обвиненията също“, настоя Борисов.

„Неслучайно и вчера поставих въпроса върху няколко точки, които ни обединяват. Те не са достатъчни, но са стъпка напред и в правилната посока. Това, което най-много спира намирането на съгласие, е разделянето на ВСС на две колегии, но убедеността на всички е, че съдии трябва да номинират съдии, а прокурори – прокурори, червената линия е дали след това да бъдат избрани от общия орган или от двете колегии“, продължи той.

Според него трябва да се даде възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израства в кариерата.

В крайна сметка Борисов призова днес и утре партиите да водят разговори и да се намери решение до петък, когато парламентът ще реши съдбата на поправките в основния закон, внесени от 132-ма депутати от ГЕРБ, ПФ и РБ.

„Надявам се всички да обмислим това, което ни предстои да направим. Имаме два подхода - ако в петък съберем 160 гласа, добре, отиваме на ноември за второ четене, ако съберем 180 подписа, се ускорява с няколко месеца процедурата с извънредно заседание през август, имаме промяна в Конституцията и това ще залегне в доклада на Брюксел и ще се отрази благоприятно в този доклад, защото това са изисквания, които са заложени“, изложи ситуацията премиерът.

Борисов призна, че лично той предпочита да има 160 гласа „За“ вече внесения проект, но „правихме ги тука сметките с калема и както и да ги съберем, те все стават 130 и кусур“. Той обаче не се отказва да търси още гласове и утре ще се срещне с БСП и с БДЦ.

Лютви Местан пък настоя, че най-добрият вариант е неговото предложение за изтегляне на настоящия проект и внасянето на нов, и предупреди, че в противен случай има риск конституционните промени да се провалят, което било изключително лош знак.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още