Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСК: Не пипайте данъчната система преди влизането на България в еврозоната

Правителството пое ангажимент за влизане в ERM II, а това е свързано с поддържане на устойчивост на публичните финанси, твърди Димитър Бранков

БСК: Не пипайте данъчната система преди влизането на България в еврозоната

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Всякакви радикални промени в данъчната система преди приемането на България в еврозоната обричат на риск фискалната система. Това заяви пред БНР Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

Той посочи, че бизнесът би подкрепил общо намаляване на ставките, но това може да стане едва след влизането на България в валутния съюз.

Правителството пое ангажимент през юли да инициира процедура за влизане във валутно-курсовия механизъм ERM II, а това е свързано с поддържане на устойчивост на публичните финанси, припомни Бранков.

Още по темата

Според него ефектите от гъвкави ДДС ставки могат да бъдат в различни посоки, но това предполага дебатът да бъде по-продължителен и по-професионален. 

„Предложенията, които са отправени, са частични – те засягат данъчни ставки на ограничен кръг от стоки, които при това не са дефинирани пределно ясно. По тази причина считаме, че дебатът за отстраняване дефектите в данъчната система трябва да продължи достатъчно дълго време при много внимателна, надеждна оценка за въздействие и отворен дебат с всички браншови организации, които са засегнати. Решенията не могат да бъдат взети просто така с месец-два дебат, респективно отиване през есента към промяна на данъчните закони“, каза Брнков. Той обясни, че именно това е и причината БСК да излезе с позицията за отказ от радикални промени в данъчната система, докато не се предприемат мерки за повишаване на ефективността на разходване на публичните средства. По думите му в страната има много ниска ефективност на бюджетните политики по отношение на разходите.

„Има опасност от надцакване от различните ъгли на политическата система с предложения, които имат популистки характер, включително по отношение на доходи, намаляване на данъчни ставки, без сериозен анализ на въздействието във всички посоки“, отбеляза още Димитър Бранков.


 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Д. Чобанов: България избра неподходящ момент за кандидатстване в ERM II