IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Увеличение на осигуровките няма да реши проблема с дефицита

Само радикални реформи могат да балансират бюджетите на социалното и здравното осигуряване, смятат от камарата

11:15 | 01.09.14 г. 8
БСК: Увеличение на осигуровките няма да реши проблема с дефицита

Българската стопанска камара (БСК) е против идеята за намаляване на дефицита в системите на социалното и здравното осигуряване чрез административно увеличаване на минималния осигурителен доход (МОД), увеличаване на размера на осигурителните вноски и на минималната работна заплата.

От Стопанската камара са на мнение, че основен начин за преодоляване на дефицитите в осигурителните системи са радикалните реформи, за които служебният кабинет обаче не разполага с времеви ресурс и правомощия.

Позицията на работодателската организация е по повод заявката на служебното правителство за повишаване на социалните осигуровки и административно увеличаване на минималния осигурителен доход (МОД).

От БСК настояват преди предприемането на всякакви решения в тази посока компетентните държавни органи да отчетат ефекта от вече договорените със социалните партньори предложения за промени за намаляване на дефицитите в Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Здравната каса.

Работодателите смятат, че минималният осигурителен доход е анахроничен механизъм, влизащ в противоречие с практиката на ЕС и остро критикуван от ЕК и МВФ като ограничител на заетостта в секторите с ниско заплащане на труда и за неквалифицираните работници.

Относно предлагания нов размер на минималната работна заплата от 400 лв. БСК смята, че той надхвърля значително прага от 60% спрямо средната работна заплата в повечето административни области, а за много общини с ниска заетост и заплащане се доближава до 80%. В повечето страни-членки на ЕС това съотношение не надхвърля 43-45%, посочват от камарата. От там напомнят и за ниския ръст на производителността на труда и на потребителските цени спрямо постигнатия висок ръст на средната работна заплата от 10,5% през 2013 г. спрямо 2012 г.

Необходимите реформи, които биха довели до балансиране на бюджетите на ДОО, според БСК, са свързани с преразглеждане условията за ранно пенсиониране на военни и полицаи, радикална промяна на системата за отпускане на пенсиите за инвалидност, контрол върху издаването на болнични листове и по събирането на осигурителните вноски.

Не на последно място от Камарата посочват непредприетите през годините важни реформи на трудовото законодателство (в т.ч. за агенциите за временна работа, заетостта на почасово работно време и други).

Увеличението на здравноосигурителната вноска също не е решение за дефицита в системата на здравното осигуряване, смятат работодателите. Причината за дефицитите в системата са в липсата на реформи в здравеопазването, финансовата неефективност, увеличаването на дела на публичните фондове за сметка на държавния бюджет за финансиране на здравеопазването.

Изтъква се и липсата на система за анализ и оценка на резултатите, прехвърлянето на над 1,4 млрд. лв. от резерва на НЗОК към държавния бюджет (през 2012 година, бел. ред.), несъответствието на размера на здравноосигурителните вноски за осигуряваните от държавата и разходите, които се правят за тяхното медицинско обслужване; липсата на ясни правила за реда на медицинското обслужване на здравно неосигурените и за финансирането на тази дейност; неефективната събираемо­ст на здравните вноски, както и забавянето на електронното здравеопазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Ами затова първо трябва да се разправим с проромовите управляващи,фондации и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
да прав си ама нямам оръжие не съм бандит нямам милиони за да се крия ако убия някой щеме съдят май не става както го мислиш5- човека убиха *** бандити и вместо герои не виждат бял ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Каква гражданска война: достатъчно е да спрем издръжката на ромовете, да не им даваме и троха хляб като просят и да ги разстрелваме на място ако тръгнат да грабят - и сами ще изпоизмрат, защото те са негодни едни картофи да отгледат.Ти какво предлагаш: да храним и развъждаме ромовете вечно, че да не би не дай боже да се разсърдят? Говориш за държавата - там където законите не се прилагат (и то спрямо лица само от даден етнос), просто НЯМА държава !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Тия от БСК защо коментират. Тяхното мнение е ясно. :))))))) Ако има промяна в позициите им тогава нека кажат. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Една група тарикати неплащащи осигуровки много лесно вдигат осигуровките на тези дето плащаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
аз съм съгласен със тебе но 70 % от българите са съгласни ако ги питаш и данаците ще ги изключим че са излишникажи нещо което и да в следващия кабинет и да се приложибългарска стопанска камара ги слушам вече 10 години и всяко правителство ги слуша и оправия няма става по зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
hagan
преди 9 години
и как предлагаш да стане това със една бърза гражданска война и изселване на 200 000 -300000 *** някаде по света исмърта на 50 000 граждани със една световна изолация и превземане на българия от услужливи съседи и докато чакаме тези утопии за справедливост е хубаво държавата да я има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 9 години
Докато не се премахне т.нар. "солидарност", при която едни само плащат, а други само ползват, промяна няма да има, не е ли очевидно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още