Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСП иска отмяна на санкциите срещу Русия

Мотивите за това са предимно икономически, обясни Антон Кутев

БСП иска отмяна на санкциите срещу Русия

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

БСП внесе в деловодството на Народното събрание проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия.

„С повече от 50 подписа внесохме проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия“, обяви на брифинг в парламента депутатът от "БСП за България" Антон Кутев и отбеляза, че мотивите за това са предимно икономически.

„Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат, а в същото време те доказаха своята неефективност, посочи той“, цитиран от БТА.

Кутев разясни, че решението, което БСП предлага на Народното събрание, е да се обяви срещу санкциите срещу Русия, и задължават председателя на НС да обяви решението пред Европейския парламент и пред парламентите на другите държави членки.

Той заяви, че до момента парламентите на Франция и Кипър са приели подобни решения, а в Словакия и в Белгия в момента се обсъждат. По думите му България няма да е първата, нито единствената страна, която обсъжда подобно решение, а с това би била част от европейската политика. 

Статистиката показва, че за последните четири години стокообменът между Русия и САЩ се е увеличил четири пъти, а стокообменът между България и Русия - напротив, е намалял, коментира Антон Кутев. Той посочи, че България има няколко сектора на икономиката, които губят от тези санкции - туризъм, лека и хранителна промишленост. Според него най-важният довод за предприемане на стъпки за отмяна на санкциите е икономическият интерес.

Колегата му Валери Жаблянов посочи, че БСП следва линията на общата политика на ЕС на затопляне на отношенията между ЕС и Русия. 

Съветът на Европейския съюз (ЕС) удължи действието на икономическите санкции срещу определени сектори на руската икономика до 31 януари 2020 г. Мерките са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната, както и към сферата на изделията с двойна употреба.

Първоначално те бяха въведени на 31 юли 2014 г. за една година в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, и бяха засилени през септември 2014 г.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

8
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Щом като САЩ и Русия тъгуват повече след санкциите, значи проблемът не е в санкциите.

Още от Икономика и политика
България отстъпва с 5 места в световна класация за конкурентоспособност