Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БТПП: 47% от фирмите планират увеличение на заплатите през 2020 г.

В близо една четвърт от компаниите ще има бонуси за служителите в края на тази година, сочи анкета сред бизнеса

БТПП: 47% от фирмите планират увеличение на заплатите през 2020 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Близо 47 на сто от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите служители през 2020 година. Това показва проучване на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), съобщават от пресцентъра на работодателската организация.

Допитването е извършено в периода 6-12 декември 2019 година и отразява намеренията на компаниите, свързани с измененията на нивата на работните заплати през 2020 г., както и бонусите, които фирмите ще дадат на своите служители. 

Още по темата

Анкетата показва, че 36 на сто от фирмите ще работят около празниците, защото производството не позволява прекъсване (25 на сто) или поради факта, че ако не работят, ще претърпят големи загуби (11 на сто). От друга страна, 40 на сто от фирмите са посочили, че в малкото работни дни около празниците предпочитат да не работят, защото и техните партньори планират да почиват в този период. За 14 на сто от анкетираните разходите ще са повече от приходите и затова ще преустановят работа в делничните дни около празниците. 

Около 68 на сто от мениджърите на компаниите съобщават, че ще дават бонуси - 52 на сто заради празниците, а 16 на сто заради доброто финансово състояние на компанията през тази година. При близо 9 на сто от допитаните няма да има допълнително възнаграждение за служителите, защото финансовият резултат на компаниите не позволява допълнителни разходи. 

Обичайно средният размер на бонусите ще бъде до 500 лв., посочват 69 на сто от допитаните. Близо една четвърт от фирмите ще зарадват своите служители с бонус в рамките на 500 - 1000 лв., а при 7 на сто ще е над 1000 лв.
Попитани за причините за увеличение на работните заплати, 31 на сто ще го направят, за да повишат мотивацията на служителите си, при 16 на сто основен мотив е приносът в приходите на фирмата от страна на заетите.

Около 28 на сто от участвалите в допитването планират да запазят възнагражденията, само 1 процент от фирмите очакват да намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение.

Средното увеличение на възнагражденията на заетите се очаква да бъде с до 10 на сто при голямата част от анкетираните членове на БТПП (74 на сто), с ръст на заплатите между 10 и 20 на сто ще са около 22 на сто от фирмите.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Й. Терзийски: Договорите за строителство на пътища са подписани и започва работа