Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бъдещият концесионер на "Летище София" ще трябва да построи трети терминал

Кандидатите ще трябва да имат опит във финансирането поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 милиона евро

Бъдещият концесионер на "Летище София" ще трябва да построи трети терминал

Снимка: Летище София

Бъдещият концесионер на Летище София ще бъде задължен да реализира инвестиции в размер не по-малък от 600 млн. евро за срока на концесията, като до десетата година ще трябва да изгради и нов пътнически терминал на аеропорта.

Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерски съвет, проведено на 27 юни. Думите са на транспортния министър Ивайло Московски, който запозна правителството с детайлите около концесията на летището.

От думите му става ясно, че участниците в конкурса ще трябва да докажат, че оперират на поне едно международно летище с над 10 милиона превозени пътници годишно и да разполагат с нетна стойност на активите за всяка от последните три години от минимум 200 милиона евро. 

Още по темата

Кандидатите ще трябва да имат опит при финансиране поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 милиона евро, а годишните концесионни възнаграждения, които ще се дължат за всяка една година от срока на концесията, ще са в размер не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата – едно от двете, което е по-голямо. 

Финансовият министър е приветствал предложението на Ивайло Московски, но сподели и някои забележки относно обезщетенията. Горанов цитира експертите на Министерство на финансите, които смятат, че предвидените обезщетения в проекта на концесионен договор при неговото предсрочно прекратяване не съответстват с чл. 150 от Закона за концесиите.

"Обезщетенията по проекта на концесионен договор са обвързани с дълга на концесионера към заемодателите към датата на прекратяване на концесионния договор, докато Законът за концесиите предвижда те да се базират на размера на невъзстановените разходи на концесионера за инвестиции в областта на съответната концесия“, обяснява Горанов.

Той добавя още, че липсва съпоставимост между задълженията на концедента и концесионера при съществуващо замърсяване, съответно при началната дата на концесията и към края на срока на концесията.

В края на разискванията по темата премиерът Бойко Борисов призовава транспортното министерство да се аргументира добре. „Искаме и новите влакове да купим, защото вече изнемогват железниците“, добави министър-председателят.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
vassilkg до: vassilkg
преди 3 месеца
0
 
0
 
6
vassilkg до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
1/3 млади и умни, 2/3 ***, берачи, строители и т.н.
0
 
0
 
5
vassilkg до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А първоначалните 7.6 млрд лева?
4
 
8
 
4
преди 7 месеца
"... а годишните концесионни възнаграждения, които ще се дължат за всяка една година от срока на концесията, ще са в размер не по-малко от 15 милиона лева без ДДС..."

Супер! Чистата печалба за 2017 на САА е над 15 млн. лв. след приспадане на арбитражните разходи по делото с MAK/ADMAK. За тази година се очаква доста по-висока печалба. Супер сделка ще е - като с ЧЕЗ, Софийска вода и концесията на Банско - кон за кокошка... :lol:
8
 
8
 
3
Mavi Goz до: lyusien
преди 7 месеца
Добре, че ни успокои - тъкмо се притеснявахме за третия терминал - двата до сега се затрудняват с изходящия еднопосочен трафик от млади, образовани и красиви българи - подарък за западните икономики. С оставащите 2-3 млн. от тази категория, обаче, третият терминал може да не оправдае очакванията за печалба.... :lol:

Още от Икономика и политика
Християн Кръстев: Нужни са нови правила за ремонт на жп инфраструктурата