Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е на 2-о място в ЕС по ръст на разходите за труд

Въпреки забавянето на растежа на тези разходи в страната ни през третото тримесечие той възлиза на 10%

България е на 2-о място в ЕС по ръст на разходите за труд

Снимка: Pixabay

Темпото на растеж на заплатите в еврозоната и в целия ЕС се забавя леко през  третото тримесечие на 2019 г. спрямо предходните три месеца, като в същото време България остава в челната тройка на страните с най-високо повишение на заплащането на труда, показват данни на Евростат.

В еврозоната заплащането на труда се увеличава през третото тримесечие на годината с 2,6% на годишна база след повишение с 2,8% през периода април - юни, докато в рамките на целия ЕС растежът се забавя до 3,2% от 3,3%.

Същевременно обаче общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица (включващи данъци, заплати и други разноски) се увеличават с 2,6% в еврозоната след повишение с 2,8% през предходното тримесечие, а в рамките на ЕС растежът се забавят до 3,1% от 3,2 на сто.

Тенденцията за значително нарастване на възнагражденията в цяла Централна и Източна Европа се запазва. Единствено Словения и Хърватска са изключение в тази тенденция. В сравнение с еврозоната ръстът за последните 24 месеца в този регион е с 2 до 4 пъти по-висок. 

Аналогичното проучване на Евростат за България показва забавяне на растежа на заплатите през третото тримесечие на 2019-а година до 10% от 11,3% през второто тримесечие. Въпреки това нашата страна остава в челната тройка, изпреварена само от Румъния  и Унгария.Общите разходи за труд за един отработен час в нашата страна също продължават да нарастват сравнително силно с 10,0%, макар и след скок с 11,4% през второто тримесечие, но и след слаб растеж с 8,8% през същия период на 2018-а година. По този параметър страната ни е изпреварена само от Румъния, където общите разходи за труд нарастват през третото тримесечие с 13,2 на сто. 

За последните 2 години разходите за труд в бизнес сектора в страната ни са нараснали със 17,9%. По-висок ръст за периода от третото тримесечие на 2017 г. до третото тримесечие на 2019 г. e отчетен в едва три други страни - Румъния, Латвия и Унгария. 

За последните 12 месеца ръстът на общите разходи за труд в България е 10% и е вторият най-висок след този в Румъния. Данните разкриват още, че във всички страни без Унгария заплатите в публичния сектор растат по-бързо от тези в частния. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
0
 
3
 
21
Yanis83 до: nkavrakov1982
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не мисля, че пазара на труда е това което е,както и ти не мислиш,че пазарът на недвижими имоти е това което е.
0
 
4
 
20
Yanis83 до: nkavrakov1982
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Ако дам по 100 моята продукция ще непродаваема,достатъчно съм притиснат от субсидиран внос.През 2006-2009 повечето ми работници така избягаха на Банско общаци в строителството за по 100лв на ден. Отказах се от зеленчукопройзводството и продължих с екстензивно земеделие,което е механизирано и не е нужна много работна ръка (зърнарство). Приключи бума на строителството,дойдоха пак работа да търсят,но работа за тях вече нямаше.От 2013 поднових малка част от зеленчуковите градини,но май ще стават на тиквени полета.
1
 
7
 
19
nkavrakov1982 до: Yanis83
преди 9 месеца
Ами дай по 100 лева на ден, и ще намериш. Пазара на труда е това, което е. Ти може да предлагаш и 30 лева, след като няма, и имаш нужда, ще платиш повече.
3
 
6
 
18
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не мога да намеря общаци за 50-60 лв.на ден,всичкото неграмотен и полуграмотен "братчет" е в строителството.Че и като майстори се изживяват, плочкаджии,картонаджии покриви правят,хидроизолации. Ще отмине и тази.
1
 
12
 
17
преди 9 месеца
И още ще скачат... понеже няма вече *** да работят за по 200-300 лв и да си мислят, че са големите специалисти...

Пък на когото не му изнася и търси евтинията да ходи на друго място ;)

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември