IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните в ЕС с най-значителен спад на контрабандата на цигари

Почти 12% от потреблението е на фалшиви или контрабандни цигари, според доклад на KPMG за 2015 г.

16:12 | 10.06.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е една от страните с най-значим спад на дела на фалшивите и контрабандните цигари като част от общото потребление през 2015 г. Това показва последният доклад на KPMG за контрабандата на тютюневи изделия.

Според данните на одиторската компания през миналата година делът на фалшивите и контрабандните цигари у нас се свива с 6,9 процентни пункта спрямо 2014 г. и достига до 11,6 на сто. Пред нас се нареждат само Литва (-9,6 п.п) и Норвегия (-7,6 п.п).

Делът на незаконните цигари като част от общото потребление у нас все още е над средното за Европейския съюз (ЕС), където той достига 9,8 на сто, става ясно от изследването.

Абсолютен пик на фалшивите цигари у нас през последните 7 години е отчетен през 2010 г. Тогава техният дял е бил 30,7% от общия и в страната са изпушени 4,78 млрд. незаконни цигари.

През миналата година в България са изпушени 1,66 млрд. контрабандни или фалшиви цигари. Като обем страната ни се нарежда на 9-то място в Европа. Лидери са Франция (9,01 млрд. незаконни цигари), Полша (6,98 млрд.), Великобритания (6,69 млрд.), Германия (5,7 млрд. ) и Италия (4,6 млрд.).

Първите пет държави имат дял от общо 62% от общото потребление на фалшиви или контрабандни цигари в Европа, допълват от одиторската компания.

Данните показват, че част от нелегалните цигари у нас идват от Македония, където цената на цигарите е два пъти по-ниска от тази в България. По данни на KPMG средно кутия с 20 цигари в България струва 2,42 евро, докато в Македония тя е 1,09 евро. В Сърбия цената е 1,69 евро. В Румъния и Гърция кутия с 20 цигари е над 3 евро.

Основната част от нелегалните цигари, чиито собственик на търговската марка не може да бъде идентифициран, са цигари с марките Turquoise и Palladium. Karelia, President и MM пък остават сред марките, които най-често се продават контрабандно на българския пазар.

България е и източник на нелегален износ на цигари. Според данните в доклада най-големият пазар е Германия, където кутия цигари струва средно около 5,34 евро.

Като цяло данните на KPMG показват намаление на потреблението на контрабандни и фалшиви цигари в Европа. Не на всякъде обаче това е факт. В Люксембург например делът им се увеличава с 6,6 п.п., в Малта – с 2,5 п.п, а в Полша – с 1,7 п.п.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още