Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е заделила 8,1% от БВП за здравеопазване през 2017 г.

Страната ни е на дъното в ЕС по разходи за здраве като съотношение към размера на населението, сочат данни на Евростат

България е заделила 8,1% от БВП за здравеопазване през 2017 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е заделила 8,1% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за здравеопазване през 2017 г., което е малко под средното равнище в ЕС от 9,9% през същата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Съотнесени с размера на населението обаче, разходите за здравеопазване (публични и частни) у нас са едни от най-ниските в ЕС – 590 евро на човек от населението при средно равнище от 2887 евро в ЕС. По този показател страната ни е на предпоследно място, като изпреварва само Румъния (490 евро на човек).

Разходите за здравеопазване във Франция и Германия са се равнявали на 11,3% от БВП през 2017 г., което ги поставя на първо място в ЕС. След тях се нарежда Швеция с 11%. В топ пет попадат още Австрия и Белгия съответно с 10,4% и 10,3%.

Още по темата
В същото време в 12 страни членки разходите за здравеопазване са съставлявали под 7,5% от БВП, като най-нисък е делът им в Румъния (5,2%).

Като съотношение към размера на населението разходите за здравеопазване са били най-високи в Швеция (5200 евро на човек), Дания и Люксембург (по 5100 евро на човек). В топ пет попадат още Германия и Ирландия със съответно 4459 евро и 4395 евро.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цените в промишлеността през април паднаха с 4,3% за една година