Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България иска да подпише договора за F-16 до края на юли

Първият изтребител за българските военновъздушни сили може да бъде доставен през 2022 г.

България иска да подпише договора за F-16 до края на юли

Снимка: Lockheed Martin

България ще проведе преговори за индустриално партньорство с мениджмънта на американския производител на бойни самолети Lockheed Martin на 15 и 16 април. Страната ще се опита да финализира проектодоговора за доставката на изтребителите F-16 Блок 72 във Вашингтон между 7-и и 10-и май. Целта е окончателният договор да бъде подписан до края на юли – преди лятната ваканция на парламента, предава Bloomberg, позовавайки се на изказване на заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на конференция.

Още по темата

Също днес стана ясно, че първите самолети за България може да бъдат доставени преди началото на 2023 г.

„Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български F-16 преди началото на 2023 г.”, заяви днес Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в американския концерн. 

Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България, Lockheed Martin ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 часа летателни часа живот.  Освен това компанията обсъжда редица други възможности за партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност, стана ясно още днес.

Припомняме, че в началото на годината депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили. С решението си парламентът даде правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания. На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане. Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване. Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (35)

   1| 2| 3| 4    
1
 
2
 
35
khao до: Pyramid
преди 1 година
Няма профилна снимка
сам си вади изводите ... нормалните хора се измориха да спорят с хора като вас! изпреварват те, кокото ладата изпреварва мерцедеса във Ф1.
5
 
0
 
34
Pyramid до: Pyramid
преди 1 година
...всъщност, малко по-иначе било. Злите рашки сибиряци, тръгват да изпреварват. Нищо, че са у санкции. Санкциите могат да поспрат -само донякъде - вноса на технологии и оборудване. Вътрешните НИРД не могат спря, а кучето е зарито именно там. И излиза, омега-стратегия: нарушаване на баланса /застоя/ нес купуване, ами...сещаме се. Прочее, норвежците можеше също дацсе качат на носителя, ама проспаха будилнико. Пък и не могат си удвои изввкаемите залежи, щото на дъното...тиня. и те така.
6
 
0
 
33
Pyramid до: Pyramid
преди 1 година
Хубави минуси. Който не знае фактите, гледам, активно „трупа точки” пред „началството”.
...Или 'рупа плочки, по избор.
10
 
0
 
32
Pyramid до: data
преди 1 година
Statoil В МОМЕНТА се е засилил със седеммилни крачки да изостава от НОВАТЭК в технологиите. И ми цвъркат за арктическо присъствие викингите. Може. Някъде в края, за Бог да прости.
0
 
3
 
31
zelka007 до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
мдаа ... ха ха . поприпомних си го ...

Още от Икономика и политика
СЗО България: Ваксината срещу COVID-19 може да бъде безплатна в рамките на ЕС