IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да предоставя национална закрила на географски означения за храни

Продуктите ще получават закрила на територията на всички държави членки на ЕС

17:17 | 07.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще спре да предоставя национална закрила на географски означения за земеделски продукти и храни. Това ще стане с промени в Закона за марките и географските означения, предложени днес от правителството, съобщава пресслужбата на Министерския съвет. Продуктите ще ползват закрила на ниво Европейски съюз (ЕС).

В съобщението се уточнява, че промените са изготвени във връзка с постъпило запитване от Европейската комисия (ЕК), тъй като държавите членки нямат право да предоставят национална закрила на географски означения за земеделски продукти и храни. 

С влизането на закона в сила регистрацията на географските означения за земеделските продукти и храни се прекратява. Прекратяват се и всички производства по подадени в Патентното ведомство заявки за регистрация на географски означения за земеделски продукти или храни, по които до влизането в сила на промените няма влязло в сила решение.

С приемането на промените ще се постигне съответствие на националното законодателство с правото на ЕС в областта на географските означения, мотивират се вносителите.

В проект, публикуван на сайта за обществени консултации, пише, че промените са предложени от Патентното ведомство.

Там се уточнява, че след като България е член на ЕС, единствената възможност да се получи закрила на земеделски продукти и храни е чрез регистрация на защитено наименование за произход или защитено географско указание по реда на еврорегламент 1151/2012 г. Този регламент осигурява закрила на територията на всички държави членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още