IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се изкачва с едно място в глобална класация за иновации

Страната ни запазва мястото си в топ 50 на Bloomberg Innovation Index

20:30 | 04.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България се изкачва с една позиция и остава в топ 50 на най-иновативните държави в света в класация на Bloomberg. Страната заема 41-о място в Bloomberg Innovation Index през 2021 г., след като миналата година беше поставена на 42-о място.

Страната ни получава обща оценка от 61,34 точки при максимални сто, като е оценена най-високо по критерия патентна дейност (50 точки). България получава висока оценка и по критериите интензитет на научно-развойната дейност и производителност (по 47 точки), а най-ниска е оценката за промишлено производство с добавена стойност (31 точки).

От страните членки на ЕС след България в индекса са само Малта, Словакия и Хърватия. Страната ни отстъпва и пред повечето страни в региона, като Румъния заема 32-о място, Гърция е класирана на 30-о място, а Турция е на 33-о място. След България е Сърбия, която заема 48-о място.

Южна Корея се завръща на първото място в класацията, а САЩ изпадат от топ десет, доминиран от европейски страни.

Южна Корея отне короната на Германия, която тази година е поставена на четвърто място. Азиатската страна е оглавявала индекса в седем от деветте години на публикуването му. Сингапур и Швейцария се изкачват с по едно място и заемат съответно втора и трета позиция. В топ десет намират място също Швеция, Дания, Израел, Финландия, Холандия и Австрия. Иновации Иновации

Индексът на Bloomberg анализира десетки критерии, използвайки равно претеглени показатели, включително разходи за научно-развойна дейност, промишлени мощности и концентрация на високотехнологични публични компании.

Класацията през 2021 г. отразява свят, в който борбата с COVID-19 извежда иновациите на преден план – от усилията на правителството за овладяване на пандемията до дигиталната инфраструктура, позволяваща на икономиките да работят чрез нея, и надпреварата за разработване на ваксини за прекратяването на вируса.

„В годината на COVID и изправени пред неотложността на борбата с климатичните промени, значението на иновациите само нараства. Иновациите често се измерват чрез нови идеи, нови продукти и услуги, но тяхното разпространение и възприемане са истинското мерило за успех“, коментира Катрин Ман, главен глобален икономист в Citigroup.

Пробив в Ухан

Голяма част от данните на Bloomberg идват отпреди кризата с вируса. Но трябва да се отбележи, че много страни с високи позиции в индекса като Южна Корея, Германия и Израел са световни лидери в някои области за борба с пандемията – от проследяването на контакти до скоростната ваксинация на населението.

Американски компании като Zoom Video Communications и производителят на ваксини Pfizer са сред емблемите на иновациите през миналата година, обясняващи първото място на САЩ по критерия „гъстота на високотехнологични компании“.

Пандемията показа и различни видове пробиви, свързани повече с политиката и организацията, отколкото с технологиите и изследванията, коментира носителят на Нобелова награда за икономика Пол Ромър.

„Трябва да признаем, че наличните индикатори пропускат важни измерения на иновациите. Властите в Ухан показаха за първи път, че е постижимо за няколко седмици да тестват 10 млн. жители на града за коронавирус. Това е много важна иновация в общественото здраве“, казва Ромър, който е преподавател в Stern School of Business към Нюйоркския университет.

Завръщането на Южна Корея на първото място се дължи най-вече на ръста на патентната дейност, където заема водеща позиция, наред със силното й представяне в областта на научно-развойната дейност и промишленото производство.

Сингапур, който предоставя бюджетни средства, за да помогне на служители и компании да направят преход към дигитална икономика, също се представя силно в областта на производството, а конкурентите му университети на глобално равнище поставят града-държава на първо място по показателя за висше образование. Швейцария, която е лидер във финансовата индустрия и биотехнологиите, е на едно от първите места по показателя за научни изследвания в индекса.

Като двете най-големи икономики в света САЩ и Китай имат най-голям дял в световните иновации и също така водят битка в ключови сфери като права на интелектуална собственост. Пропастта между двете страни стабилно намалява от създаването на индекса, но тази година и двете отстъпват в класацията – САЩ заемат 11-о място, а Китай е на 15-а позиция. Иновации Иновации

Сред страните, които се изкачват значително в индекса тази година са Индия и Уругвай. Първата се завръща в топ 50 за първи път от 2016 г. насам, а втората попада там за първи път. Алжир и Аржентина са сред държавите с най-голямо отстъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още