IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК определи мандатите, ГЕРБ-СДС взимат 75

Бариерата от 4% за влизане в Народното събрание е 127 972 гласа

07:24 | 09.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централната избирателна комисия дава брифинг с данни за изборите. На снимката: Таня Цанева, Димитър Димитров. <em>БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Централната избирателна комисия дава брифинг с данни за изборите. На снимката: Таня Цанева, Димитър Димитров. БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Със свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви кои партии и коалиции колко мандата получават в следващото народно събрания.

Според окончателното разпределение ГЕРБ-СДС получават 75 мандата, "Има такъв народ" са с 51 мандата, а БСП за България - с 43 мандата.

ДПС остават с 30 мандата, а за "Демократична България" са 27 мандата. За последната коалиция, преминала прага за влизане - "Изправи се! Мутри вън!", остават 14 мандата.

С друго решение ЦИК приема и окончателните данни от проведените избори за народни представители на 4 април. В него се публикуват броят на избирателите по списъци, колко от тях са положили подписи след гласуване, какъв е броят на намерените в избирателните кутии действителни бюлетини, включително и от машинния вот, броят на недействителните гласове, както и разпределението на гласовете за всяка партия и коалиция, обобщени данни от гласуването в чужбина.

Общият брой на всички действителни гласове е 3 247 754, а броят на действителните гласове с отбелязан вот "Не подкрепям никого" е 47 749.

Бариерата от 4% за влизане в Народното събрание е 127 971,72 гласа, докато на изборите през 2017 г. тази бариера бе 136 хил. гласа.

Председателят на ЦИК Александър Андреев благодари на членовете на секционните и на районните избирателни комисии за свършената работа и отчете, че проведените избори за народни представители са законосъобразни.

Преди това Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления.

От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев, а от ДПС - Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Защо има изобщо възможност да се откажеш от депутатско място? Така реално лъжеш избирателите! Те мислят че гласуват за теб, а реално гласуват за филанкишията. Масово има преференциален вот не е нормално да се отказваш от депутатско място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Циркът 7/8-ми се мести в парламента. Получава безплатна държавна трибуна с всички привилегии ол инклузив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
мая галева кога ще маха юртата пред парламента дето е опънала и да почисти ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още