Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

COVID ваксините - каква защита изграждат и за колко време?

Американската компания GenScript патентова тест за оценка на вирус неутрализиращи антитела, достъпен и у нас

COVID ваксините - каква защита изграждат и за колко време?

Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

В хода на масовата ваксинация срещу COVID-19 все по-важен става въпросът сред ваксинираните доколко са защитени от коронавирусна инфекция след прилагане на ваксина, чиято ефикасност никога не е 100%. Никоя ваксина не показва 100% ефикасност – тя варира от 95% до 65% при някои производители. Въпросът е актуален и за преболедувалите коронавирусната инфекция. Има ли научно доказан начин да разберем доколко е изграден имунитет срещу COVID-19 и колко дълготраен е той?

Разговаряме с Борислав Арабаджиев, продуктов мениджър за продуктите на GenScript в представителството за България на "ЕЛТА 90".

Борислав Арабаджиев има научна степен доктор по имунология от University of California Medical Center, Los Angeles и е част от отдела по клинична диагностика в "ЕЛТА 90 М" ООД – един от най-големите доставчици на ин витро диагностични продукти и лабораторна апаратура в страната.

Американската компания GenScript е единствената в света, патентовала и регистрирала тестът cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody за оценка на вирус неутрализиращи антитела в кръвен серум или плазма в Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и Европейските CE-IVD регулаторни органи за ин витро диагностични медицински изделия.

Г-н Арабаджиев, има ли научно доказан начин да разберем доколко е изграден имунитет срещу COVID-19 и колко дълготраен е той след ваксинация или преболедуване?

- В хода кампаниите по ваксинирането и вече големият брой преболедували COVID-19 това наистина става изключително важен въпрос, по който работят много авторитетни изследователи. Важно е да се подчертае, че оценката на имунитета е комплексен показател – хуморален имунитет, т.е. генерирането на антитела, и клетъчен имунитет, които след ваксинацията или при преболедуването се развиват успоредно. Хуморалният имунитет вече може да бъде лесно измерен чрез установяването на количеството протективни антитела, добре известни като вирус неутрализиращи.

Има публикации във водещи научни списания, Nature например – в една от тях се описва динамиката на естествения спад на антителата (общи и вирус неутрализиращи) за различни категории пациенти, които са с потвърдена инфекция чрез RT-PCR за SARS-CoV-2, до 209 дни след появата на симптомите. За доказването на това е проведена познатата във вирусологията практика на тестване чрез вирусна неутрализация. Това е златният стандарт, описан още през 50-те години на XX век, по който се оценява неутрализиращата способност на антителата към даден патоген и до днес, в случая SARS-CoV-2  вируса. При него се работи с жив вирус и клетъчни линии, което е трудно за изпълнение в нормални условия. Трудоемко е, а и изисква специализирано оборудване и помещение от клас 3 на биологична защита, което е и практически неизпълнимо. За да се преодолее тази ситуация, компанията GenScript патентова нов и елегантен метод за тестване, чрез който се постига същият ефект, но за изпълнението му е достатъчна единствено оборудване за Ензимно-свързаният имуносорбентен анализ (ELISA), което е широко достъпно за повечето големи лаборатории у нас. 

Още по темата

Резултатите от тези тестове за SARS-CoV-2 показват, че кривите за динамиката на наличие на вирус неутрализиращи антитела, могат да показват различни вариации при различните групи пациенти – асимптомни, леко преминалите и тежките случаи. Ако трябва да обобщим тези данни: вирус неутрализиращите антитела срещу SARS-CoV-2, които могат да бъдат установени чрез кръвен тест, ще са в интервала от осмия ден с пикови стойности на 20-ия ден от появата на симптомите на заболяването.

Какво представлява тестът на GenScript - cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibodytest?

- Тестът cPass™ е единственият патентован и одобрен от Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и Европейските CE-IVD регулаторни органи за ин витро диагностични медицински изделия с предназначение за установяване на вирус неутрализиращи антитела срещу SARS-CoV-2 вируса.

Освен това cPass™ на GenScript показва 100% съответствие със стандарта за вирусна неутрализаия (за специалистите в областта известен като PRNT).

Каква е ролята на вирус неутрализиращите антитела?

- Вирус неутрализиращи антитела са малка част от общата популация на антитела, произведени от имунната система, в отговор на срещата си с вирусния патоген SARS-CoV-2. Те са с функционална роля на блокирането на вируса и невъзможността му да се свърже и навлезе, а от там и да зарази клетката на гостоприемника. Особеното при тях е способността им да се свързват към специфична структура на шипестия S-гликопротеин на коронавируса, познат още като рецептор-свързващ домейн (RBD), и по този начин го блокират. Именно тези вирус неутрализращи антитела са функционално активните „полезни“ защитни имуноглобулини, които предпазват от инфектиране и служат като маркер за оценка на хуморалния имунитет – имунитетът, който се развива естествено след преболедуването или ваксиниране. С други думи – ако вече сте преболедували или сте ваксинирани срещу COVID-19, вирус неутрализиращите антитела са един от критериите, по които бива измерван ефективният протективен имунитет, който сте образували. В числено изражение това е над 30%.

Къде и при какви условия може да бъде проведен този тест? Как се отчита резултатът?

- Тестът може да се проведе в лаборатории и болници в страната, които разполагат с необходимата апаратура и консумативи. Списъкът непрекъснато се актуализира чрез включването и на още лаборатории в страната. Достатъчно е пациентът да потърси теста на GenScript в някоя от големите лаборатории или болници в страната. При резултат 30% или повече процента тестът индикира наличие на вирус неутрализиращи антитела у пациента.

Лабораториите и болниците, в които тестът може да бъде проведен, са: СМДЛ Цибалаб, Лаборатория Геника, СМДЛ Кандиларов, УМБАЛСМ Пирогов, УМБАЛ Александровска, Лаборатория Лина, МБАЛ Тракия, МДЛ Писанец, СМДЛ Статус, СМДЛ МайЛаб, МБАЛ Сливен.

Какви са разликите между cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Anti body test и другите налични на пазара тестове, които измерват антитела, предлагани от лабораториите у нас? 

- Масово използваните антителни лабораторни тестове измерват количествено само антителата клас IgG за отминала инфекция и са насочени към структури на SARS-CoV-2, които на практика имат малко отношение към серопротекцията на ваксинирания или преболедувалия индивид.

Докато cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody тестът на GenScript използва АСЕ-2 рецептора, за който се захваща само RBD-частичката на SARS-CoV-2 вируса, което го прави много специфичен към SARS-Cov-2 и дава информация както за относителното количество, така и за афинитета му на свързване към рецептора на клетката.

Масовите тестове в лабораториите, които определят само общите IgG-антитела, дават различни стойности в зависимост от типа на технологията на апарата, докато при GenScript той е в процентно изражение – над или под 30% като праг.

Кога се препоръчва провеждането на теста?

- Препоръчва се тестването след 20-я ден от появата на първите симптомите при SARS-CoV-2 инфекция или след “първата игла” от ваксинирането.  

Издава ли се документ от съответната лаборатория, която е извършила теста и какви данни съдържа той?

- Всеки един пациент има възможността да изиска сертификат от съответната  лаборатория, в която се провежда тестът cPass™.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 септември