IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Филев: Тютюнопроизводителите трябва да създадат своя организация

Това е единственият им шанс да станат конкурентоспособни, смята председателят на националната им асоциация

10:45 | 25.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цв. Филев: Тютюнопроизводителите трябва да създадат своя организация

Създаване на организация от производители – това е една от тенденциите, които тютюнопроизводителите в България трябва да преследват в периода 2014-2020 г., заяви в ефира на Bulgaria On Air Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

По думите му това е единственият начин да станат конкурентоспособни и да бъдат истински партньори на мултинационалните компании.

Според Филев тютюнопроизводителите у нас са свикнали през последните няколко години да постигат целите си само чрез протестни действия, въпреки че са били открити за диалог.

Основните искания на тютюнопроизводители са да получат пълния пакет плащания - разрешените от Брюксел 160 млн. лева. Целта е тези средства да отидат при самите тютюнопроизводители, уточни председателят на асоциацията.

„Има огромен брой тютюнопроизводители, бенефециенти по-скоро, които никога не са отглеждали тютюн“, коментира Филев. По думите му това са хора,  приближени до властта, които са знаели, че ще има референтен период и са образували т.нар. кухи обеми тютюн.

Филев твърди, че тютюнопроизводителите ще дадат още една седмица възможност за опит за диалог с институциите. Според него срещата със земеделския министър Димитър Греков е показала, че донякъде има единомислие по въпроса, но всички са наясно, че той е само министър и не може да разреши казуса.

Експертът смята, че големият проблем на българските тютюнопроизводители е настъпил по времето на Тройната коалиция, тъй като по време на преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз никой не е издействал субсидии за българските производители на тютюн.

„Това е огромната ни болка, че единствените тютюнопроизводители в ЕС, които в момента не получават субсидиране, са българските“, коментира той.

Ние трябва да разберем, че откакто България е член на ЕС, ние трябва да се съобразяваме първо с балканската конюнктура на тютюнопроизводство и реализация, а после с тази на ЕС, твърди експертът. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още