Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Танева: България ще запази статута си на голям, нетен износител на зърно

Министерството на земеделието ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, пострадали от кризата с коронавируса

Д. Танева: България ще запази статута си на голям, нетен износител на зърно

Снимка: БГНЕС

България категорично ще запази статута си на голям, и то нетен износител на зърно. Това каза по време на брифинг министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите ѝ няма данни за покачване на ценовите равнища, въз основа на които се определя цената и тя ще се определя по същия начин, както досега. С други думи - поне засега според министъра няма данни за повишаване на цените на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб.

Танева обясни още, че в момента по настояване на земеделски стопани, които имат пропадания от засушаване, се правят обследвания и вече има издадени протоколи за 28 хил. декара, основно в Североизточна и Източна България. Танева бе категорична, че за всички, чиито площи са пропаднали на 100% заради засушаването, ще има държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година.

Танева обяви още, че с увеличение на бюджета на ЕК, очакванията са да има увеличение на бюджета за Програмата "Развитие на селските райони" с 376 млн. евро. 

Още по темата

Министерството на земеделието ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, пострадали от кризата с коронавируса. Таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за малки и средни предприятия - 50 хил. евро. Танева обеща, че първата група, която ще бъде подкрепена, са розопроизводителите.

На брифинга присъства и председателят на Консултативния съвет Владислав Върбанов, който увери, че въпреки очакванията за спад на реколтата от 30%, няма никаква заплаха за хлебния и зърнения баланс и не трябва да има притеснения относно предстоящата реколта. Той призна, че има локални проблеми в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна и в Южна България, но въпреки това се очаква добра реколта.

По думите му състоянието на пшениците е задоволително. От Националния браншови съюз на хлебарите също увериха, че няма предпоставки за лиспа на качествена българска пшеница за производство на хляб. 

По данни на бранша към момента България е изнесла 4,3 млн. тона пшеница, както и 1,9 млн. тона царевица, като и по двата показателя стойностите са рекордни. Страната ни е на четвърто място в света по износ на слънчогледово олио. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Ние никога няма да сме голям износител на зърно ,защото сме малка страна .Със сигурност можем да произвеждаме зърно и да го изнасяме евтино и да внасяме скъпо и прескъпо месо ,плодове и зеленчуци.

Още от Икономика и политика
Пламен Николов: Смятам да прелея бизнес опита си и в политиката