IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Танева: Най-важният документ за земеделието ни е Поземленият кодекс

Допуснати са две стратегически грешки в българското земеделие – при реституцията и при преговорите за членство в ЕС, смята бившият министър

10:07 | 11.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-важният, стратегическият документ за развитието на българското земеделие е Кодексът на поземлените отношения. Това коментира в ефира на БНР бившият земеделски министър Десислава Танева, днес председател на ресорната комисия в Народното събрание.

Тя увери, че ще работи активно за изработването на този нормативен акт в дебати със земеделската общност. „Фундаментът на развитието на земеделието в България са поземлените отношения“, обясни още тя.

Според Танева са допуснати две стратегически грешки, които пречат на развитието на земеделието у нас – при реституцията през 90-те години на миналия век и през 2005 година, когато са водени преговори за членство в Европейския съюз (ЕС).

„Всяко закъснение в осъвременяването и направата на устойчиви поземлени отношения вреди на нормалния земеделски ресурс, с който разполагаме“, смята бившият земеделски министър.

Тя посочи, че трябва да бъдат направени още реформи в хидромелиорациите, предвид състоянието на „Напоителни системи“.

Нужни са още и промени по отношение на борбата с градушките, защото промените в климата правят тези събития много по-чести, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още