IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Липсва подкрепа за малките и средни предприятия

Зам. министър-председателят е на мнение, че за да реализират успешно продукцията си на външни пазари, малките български производители трябва да се сдружават

19:55 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Даниела Бобева: Липсва подкрепа за малките и средни предприятия

Липсва подкрепа за малките и средни предприятия (МСП) през последните години. Много се говори, а се прави малко. На това мнение е заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, съобщават от правителствената пресслужба.

„Малките и средните предприятия са основната жертва на кризата. От около 309 хил. активни фирми през 2012 г. 136 800 декларират, че нямат оборот“, подчерта тя, описвайки тревожната тенденция средните предприятия да стават малки, а малките - микро. За последните 3 г. инвестициите в дълготрайни материални активи са намалели с 50%, което, според нея, е сигнал за декапитализация на МСП.

„Строителството и туризмът пострадаха най-много, но има слабо увеличение на износа от малки и средни предприятия, което е благоприятна тенденция. Наблюдава се и слабо нарастване на иновациите, които се въвеждат в бизнеса“, обясни вицепремиерът при откриването на форум, посветен на помощта, която европейските фондове и финансовите институции оказват на малкия и среден бизнес.

Според нея приетата неотдавна от Министерски съвет стратегия за МСП е реално изпълнение на програмата за управление на правителството, в която подкрепата за малкия бизнес е приоритет.

Сред приоритетите в стратегията е гарантиране на достъп до финансов ресурс за малките фирми. Концепцията за трансформиране на Българската банка за развитие (ББР) включва разработване на специфични продукти за МСП, за предекспортно финансиране и за финансиране на предприятия в тежко финансово-икономическо състояние.

Даниела Бобева каза още, че се търсят начини за създаване на бизнес инкубатори.

„В бюджета за тази година са отделени 20 млн. лева за иновации“, припомни вицепремиерът и призова бизнеса да кандидатства с добри проекти. „Сред приоритетите на правителството са насърчаването на износа и създаването на добро електронно управление.“

Зам. министър-председателят подчерта, че за да реализират успешно продукцията си на външни пазари, малките български производители трябва да се сдружават.

„Защитата и подкрепата на малките и средните предприятия не може да се разглежда и извън контекста на антимонополните политики, които провежда правителството", заяви г-жа Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още