IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата с увреждания ще бъдат изведени от институциите след 2015 г.

До края на годината всички те ще бъдат настанени в центрове от семеен тип

16:59 | 30.03.15 г.
<p>
	Ивайло Калфин, Лиляна Павлова и Йорданка Фандъкова по време на откриването на Център за настаняване от семеен тип в район &bdquo;Надежда&ldquo;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ивайло Калфин, Лиляна Павлова и Йорданка Фандъкова по време на откриването на Център за настаняване от семеен тип в район „Надежда“. Снимка: БТА

До края на 2015 година няма да има деца с увреждания, оставени в институциите, увери вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на откриването на център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в район „Надежда“.

„Изграждането на подобни центрове от семеен тип е част от процеса по извеждане на деца от институциите. В тях, освен изключително добрите и близки до семейната среда битови условия, децата получават нужните медицински,  психологически и социални грижи, така че да се гарантира нормалното им развитие, за да се чувстват пълноценни граждани на обществото ни“, посочи вицепремиерът, цитиран от пресцентъра на социалното ведомство.

„Изключително важно е, заедно с тези красиви къщи, да осигурим и качествена медицинска и социална грижа за децата“, подчерта още Ивайло Калфин.

Към края на 2014 г. работят над 100 центрове за настаняване от семеен тип в цялата страна, в които са настанени над 1000 деца.

Социалните услуги в откритите днес центрове за настаняване от семеен тип ще се предоставят по проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалната политика. Бенефициент е Столична община, а стойността на проекта е близо 2,2 млн. лева. 

По проекта ще се осигурят социални грижи на деца с и без увреждания от 3 до 18-годишна възраст. Предвижда се да бъдат наети общо 180 специалисти, които да предоставят нужната подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още