Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дефлацията през ноември е 1,5% на годишна база

През миналия месец потребителските цени са се понижили с 0,2%, а от началото на годината - с 1,9%

Цените на потребителските стоки през ноември са се понижили с 0,2% спрямо октомври, отчита Националният статистически институт (НСИ). В сравнение предпоследния месец на 2012 г. дефлацията е 1,5%, a oт началото на годината е 1,9%.

Спрямо октомври през ноември поевтиняват услугите в сектор транспорт (0,2%), здравеопазване (0,1%), както и цените на услугите, свързани с поддръжката на жилището (0,2%). На нивото от предходния месец остават цените в сектор образование.

По-скъпи с 0,6% са цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки. Ръст има и в цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия – с 0,4%. При цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти НСИ регистрира намаление с 0,2%.

През месец ноември се покачват цените на сиренето (1,4%), прясното мляко (1,1%), киселото мляко (0,9%), трайните колбаси (0,6%), кашкавала (0,5%) и др. По-високи са цените на някои зеленчуци – пипер (14,1%), зрял боб (2,1%). Газираните напитки са по-скъпи с 2,9%, кафето - с 1,5%, виното - с 0,5% и ракията с 0,4%.

По-евтини през ноември са брашното (-2,4%), слънчогледовото олио (-2,4%), гъбите (-3,3%), яйцата (-0,8%). Цената на зелето е надолу с 24%, а на цитрусови и южни плодове - с 13,5%.

Сред нехранителните продукти въглищата поевтиняват с почти 5%. За обувките и облеклата повишението е от 0,8%, сочат още данните на НСИ.

През септември цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата), са се понижили с 0,2% спрямо октомври. От началото на годината "малката кошница" е поевтиняла с 2,9%.

Само цените на услугите в състава на малката кошница са останали без промяна спрямо октомври. Цените на хранителни продукти и нехранителните стоки са по-ниски, съответно – с 0,4% и 0,1 на сто.

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през миналия месец е отчетена дефлация от 0,1 на сто, докато на годишна база тя е 1%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

гледано: 3101   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
5
 
3
milioner4e до: Mavi Goz
преди 6 години
Няма профилна снимка
Всъщност, ако беше той вероятно догодина щеше да е пост-кризисна. Ако ми кажеш, че при тия работата ти върви повече или пък не ти правят проверки, точно това, за което ги обвиняваха, в момента навсякъде е сеч и ако ти връщат ДДС или си егати късметлията или техен човек. Скандално е с такива нива на дефлация да предвиждат дори и 0,5 % догодина, ако ще и със 10 млрд заем.
6
 
3
 
2
Mavi Goz до: milioner4e
преди 6 години
Ами по времето на Дянков нали всяка година излизахме от кризата! Мислех, че вече сме я забравили... хаха
4
 
6
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
Трагедия. Така казано е страшно, а като се каже, че това значи дезинфлация от над 5%, картинката загрубява. После искам пак да чуя кой е разорил малкия и среден бизнес. Пълен блокаж, а трябва по това време да почнем да се възстановяваме от кризата. Май сега започва.

Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен