IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на просрочените плащания на бизнеса намалява

Спадът е с около 18% за една година, отчита проучване

12:21 | 10.09.13 г.
Делът на просрочените плащания на бизнеса намалява

За една година делът на просрочените плащания на бизнеса у нас се е свил с 29 на сто, сочат данните от редовното годишно проучване на „EOС Груп" и института "Ипсос" сред над 2000 фирми в 12 европейски държави.

През тази година просрочените плащания на българските фирми са 22,6 процента срещу 31,6 през миналата година. Намалението обаче се дължи най-вече на удължените срокове за плащане, които фирмите дават на техните бизнес контрагенти, обясни управителят на ЕДС Матрикс Райна Миткова – Тодорова.

Фирмите дават средно по почти 40 дни на бизнес партньорите им за плащане на задълженията срещу 32-33 дни през миналата година. Това е довело до спад на просрочените плащания с около 18 процента за една година. Сроковете за крайните потребители обаче са се понижили до около 10 дни. Това е помогнало за намаляването на просрочените плащания на крайни потребители почти наполовина.

Краткият срок за плащане на задълженията на крайните клиенти се обяснява със схващането, че те са по-рискови и по-трудно им се правят проверки за кредитоспособност. Така се цели дисциплиниращ ефект, допълни Миткова.

Данните показват, че се забавят и темповете на отписване на дългове. През тази година са отписани 4,4 на сто от несъбраните вземания срещу 8,3 на сто през миналата. Въпреки това повече фирми – около 22%, се тревожат за оцеляването си. По данни на асоциацията на колекторските агенции междуфирмената задлъжнялост е около два пъти над БВП на страната. Това води до свиване на печалбите на бизнеса и изчерпване на ликвидността, а от там до търсене на допълнителни ресурси.

Обикновено българските фирми търсят банкови кредити и възможност за лизинг, а по-рядко използват други инструменти като факторинг, авансово плащане, дялово финансиране и други. Затова бизнесът се оплаква от увеличаване на разходите за лихви заради несъбраните вземания. Наблюдава се и увеличение на фирмите, които ползват т. нар. „търговски кредит“, т. е. забавят своите плащания към партньорите.

Резултатите от проучването сочат и един парадокс – въпреки че бизнесът е притеснен от икономическата ситуация, липсата на ликвидност и междуфирмената задлъжнялост, в същото време родните фирми са сред най-оптимистично настроените в Европа. Тодорова обяснява този оптимизъм с липса на разбиране на проблема, тъй като фирмите масово продължават да неглижират управлението на риска и на вземанията.

Плащанията в Европа

Очаквано в Гърция и Испания сроковете за плащане са най-дълги заради кризата: 81 дни и 32 дни съответно за бизнеса и потребителите в Гърция и 58 дни и 35 дни за Испания. Но тенденцията е да намаляват. Засилват се обаче темповете, с които бизнесът в двете държави отписва дългове. Заради комбинирания ефект от по-дългите срокове за плащане и отслабването на рецесията все пак се отчита спад на просрочените плащания.

Ръст на тези плащания е регистриран в Полша, Германия, Белгия, Русия и други. А най-съществен спад - във Великобритания.

Икономическата ситуация е водещ проблем за бизнеса в Западна и Източна Европа, както и временната липса на ликвидност.

Безработицата е най-силен фактор за неплащане в Румъния и Гърция, както и в държавите от Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още