Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Деница Сачева: Невъзможно е да има 100% справедливост в пенсионната система

В новите разчети са заложени общо 214 млн. лева по Закона за личната помощ, каза социалният министър

Деница Сачева: Невъзможно е да има 100% справедливост в пенсионната система

Снимка: БГНЕС

Постигането на абсолютна справедливост в пенсионната система е почти непостижимо предизвикателство заради факта, че има пенсионери, пенсионирали се при различни условия и правила. Това коментира пред БНР социалният министър Деница Сачева.

„Значителна част от мерките в бюджета за 2021 г. – повишаването на минималната работна заплата и на минималната пенсия, са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година. По повод Covid мерските, те са необходими – добавката от 50 лева за пенсионерите е да могат да преодолеят зимния сезон и тежката криза, имат нужда от здравна профилактика“, обясни Сачева. 

Още по темата

Според нея е несъстоятелна е хипотезата, че с разчетите се залага капан за следващите правителства. „Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези – хората имат нужда от допълнителни доходи, каза социалният министър.

В новите разчети са заложени общо 214 млн. лева по Закона за личната помощ и 85 млн. лева по Закона за социалните услуги, каза още Сачева.

„Увеличаваме и възнагражденията за личните асистенти. Правим всичко възможно за намиране на баланс между онези хора с увреждания, които държат на Закона за личната помощ, и на онези, за които Законът за социалните услуги също е важен. Очаква се около 80 хил. души да бъдат обхванати от услугата „личен асистент“ уточни социалният министър.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Противно ми е да гледам как лъже (доменстрантите са изпратили 80 полицая в болница), колко е социално невежа и колко е безочлива. Няма да коментирам думите й. Не вярвам и се отвращавам от хора, които се изчятат според интереса си. Ето какво пише Сачева през 2013 г. за Борисов: "Биографията на човека, който подкрепяте вие определя вашето бъдеще. Ако в случая с хората, за които говорим от политическа партия ГЕРБ, няма как в продължение на 20 години те да се занимавали с рекет, част от тях. Няма как те да се занимавали с покровителство на едни ли други сенчести бизнеси и изведнъж внезапно, когато са станали на 40-45 години, да са станали човеколюбци. В крайна сметка независимо дали говорите за къпините, за малините, за здравеопазването или за друго нещата в крайна сметка нагоре по веригата стигат до един общ център. България страда заради 100- 500 души, които стоят на върха на централизираната пирамида на мафията. В крайна сметка една държава, която не може да се справи с такива хора, не е държава. За мен партия ГЕРБ не е дясна партия и има много доказателства, които могат да се видят веднага. За всички е ясно, че средата е убийствена. Тази тенденция е в големите градове, усеща се и в София и започна да става застрашителна."
0
 
6
 
3
преди 6 месеца
Сачева да уточни колко процента е справедливоатта ...
0
 
3
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
То е ясно, като масата не плаща реалните осигуровки, а другите нали сме "будали".
0
 
2
 
1
преди 6 месеца
В заглавието: 'Невъзможно е да има 100% справедливост'
В статията: 'почти непостижимо предизвикателство'
?
Редакцията?..

Още от Икономика и политика
COVID ефект - заетите в България вече са под 3,1 милиона