IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат нов ред за кандидатстване за българско гражданство

Българският произход ще се доказва и с документи от организации в чужбина или от Българската православна църква

10:25 | 28.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нов ред за кандидатстване за българско гражданство предлагат депутати от „Воля“. Проект за изменение на Закона за българското гражданство е внесен в Народното събрание от Андон Дончев и негови колеги. 

В проекта се предлага освен с документ, издаден от Държавната агенция за българите в чужбина, за българско гражданство да се кандидатства и с документи, издадени от български или чужд държавен орган, от призната организация на българи извън страната или от Българската православна църква.

В мотивите депутатите посочват, че тези документи са описани в Закона за българите, живеещи извън България, но в момента не се ползват като доказателство в процеса по натурализация по Закона за българското гражданство.

Това според вносителите затруднява българските граждани от страни, за които действа визов режим, тъй като те трябва да правят значителни разходи за пътуване до Държавната агенция за българите в чужбина.

Депутатите  предлагат и законово да се уреди създаденият електронен регистър за лицата, придобили българско гражданство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още