IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Не сме се провалили с борбата с чумата по свинете

Шест месеца след края на заразата хората ще имат възможност отново да отглеждат прасета, твърди земеделският министър

10:22 | 01.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Само в шест области на страната няма необходимост от превантивни мерки срещу разпространението на заразата Африканска чума по свинете. Това каза ефира на bTV министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Според нея държавата не се е провалила в превантивните мерки срещу разпространението на заболяването и уточни, че към момента има регистрирани 28 огнища на заразата. Танева обаче призна, че страната е в тежка криза по отношение на вируса.

„При 65 регистрирани свинеферми – в пет има огнища и върви процес на евтаназиране. Останалите свинекомплекси се намират на 18 областни територии, около тях са определени 20-километрови санитарни зони, в които следва да не останат стопанства без мерки за биосигурност, без значение каква собственост са", заяви Танева

Тя призна още, че в определени области е можело да се положат повече усилия и да се наблегне на обучение на населението относно това какво представлява болестта, как възниква и как се разпространява, както и какви са последствията. 

„Сега това е предприето, близо месец представители на научната област са на терен в Северна България”, каза Танева. 

Тя даде за пример Русия, където вече 12 години се борят с болестта и са засегнати милиони прасета. По думите ѝ чумата се движи по страните в Източна Европа.

Според Десислава Танева в нито една страна в Европа, в която се е появило заболяването, не се е преборила напълно, въпреки че в Чехия от години няма нови случаи. В Литва пък през изминалата година заразата е обхванала 42 ферми и се е наложило да бъдат избити 22 хил. прасета. През 2019 г. обаче има само девет случая и само 116 прасета са убити заради болестта.

Земеделският министър призна, че ситуацията е тежка за стопаните, които отглеждат животните в тип „заден двор”, но мярката за доброволно умъртвяване на прасета е положителна, защото стопаните няма да загубят месото.

По думите ѝ 6 месеца след края на заразата, хората ще имат възможност отново да отглеждат свине.

Тя допълни, че стопанствата без мерки за биосигурност са най-рисковият фактор за бързо разпространение на заразата. Танева заяви, че летните месеци са пик за болестта, няма лечение и ваксина. По думите ѝ загробването на животни няма да доведе до екокатастрофа, защото се спазват всички изисквания.

Междувременно фермерите обявиха, че излизат на протести. Днес се очаква недоволството си да изразят в района на Пазарджик, Ямбол и Сливен. Кметовете на населените места в Пазарджишка община излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още