IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избиването на прасетата продължава, фермерите излизат на протести

Кметовете на населените места в Пазарджишка община излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на животните

09:18 | 01.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кризата с Африканската чума по свинете се разраства. И докато превантивното избиване на хиляди животни продължава, съвсем очаквано фермерите обявиха, че излизат на протести. Днес се очаква недоволството си да изразят в района на Пазарджик, Ямбол и Сливен.

Много от собствениците имат срок до утре да умъртвят своите домашни прасета, дори и да нямат признаци на болестта, уточнява bTV. Мярката е наложена от държавата в редица населени места за ограничаване на африканската чума по свинете.

Ако стопаните не спазят разпоредбите, прасетата им ще бъдат конфискувани и ще бъде наложена санкция до 1000 лв. за всяко животно.

Кметовете на населените места в Пазарджишка община излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета, допълва БНР. 

В 20-километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта. 

Кметовете са категорични, че след втори август, когато е крайният срок, няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза кметът на село Юнаците Стоян Кузев. Според него мярката е много прибързана.

„Нямаме огнище на зараза и сме против унищожаването на прасетата от "задния двор". Не трябва да избързваме, не трябва да унищожаваме тези животни, които са здрави. Това е нашето категорично мнение. Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме, на 2 август имаме митинг, голям общински митинг от 5 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка", каза той, цитиран от Националното радио.

Към 31 юли има регистрирани 26 огнища "домашна свиня", 5 - в промишлени свинекомплекси, както и отделни 26 случая на дива свиня. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща при президента по повод заразата с Африканската чума по свинете.  Нови 34 хиляди животни трябва да бъдат умъртвени в новозасегнатите ферми - в силистренското село Попина и великотърновското село Българско Сливово, въпреки че там мерки са взети още преди една година. 

Междувременно преди няколко дни собствениците на най-голямата свинеферма в Русенско - тази в с. Бръшлен, внесоха в бюрото по труда уведомления за масови съкращения. Изпълнителният директор на свинекомплекса заяви пред БНТ, че съкращения няма да има и уведомлението е формално.

Според данните на индустриалното свиневъдство в засегнатите свинекомплекси работят около 20 хил. души. Засега все още една част от работодателите смятат да задържат работещите, не се знае колко от тях ще бъдат освободени. Това заяви сутрешния блок на БНТ Светла Василева, председател на федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ.

"За съжаление каквото и да е положението, една част от тези 20 000 работещи, сигурно ще останат без работа. Което означава, че ще са без социално и здравно осигуряване. В зависимост как са осигурявани, ще отидат в бюрото по труда", каза Светла Василева.

Тя уточни, че засега няма данни за уволнени или съкратени хора от заразените ферми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
ходи си в турция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още