IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева ще проверява басейните на 14 проекта на къщи за гости

Направени са три пъти повече проверки, отколкото са изискваните между 1 и 5% на ПРСР, но въпреки това има нарушения, посочи земеделският министър

10:07 | 07.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на земеделието Десислава Танева предупреди, че от неделя започват нови проверки на къщите за гости. По-точно на онези 14 проекта, с които кандидатстват местните инициативни групи за изграждане на допълнителни дейности към къщите за гости – туристически атракции като басейни, детски площадки, детски кътове, джакузи и други.

„В три от 14-те проекта трябва вече да има действащи къщи за гости. Ако наистина е къща за гости – атракционите, които се предлага да доведат до по-висока доходност”, заяви Танева и обяви по Нова ТВ, че ще покани телевизиите да отразят проверката.

Министърът поясни, че таванът на парите, които могат да се получат като евросредства, се определя от самите местни инициативни групи и е около 195 хиляди лева. Танева предостави списък с къщите, които ще бъдат проверявани.

Тя припомни, че по време на предишния ѝ мандат Програмата за развитие на селските райони за къщи за гости „изобщо не е била отворена именно заради съмнения за злоупотреби“.

Танева увери, че в момента се работи по издаване на нова методика, по която да се издават актове при нарушения, след като Върховният административен съд отмени методиката с аргумент, че е издадена от лице, което няма правомощия за това. Актовете ще бъдат издадени наново и така нарушителите няма да имат основание за ги оспорват, посочи министърът.

Десислава Танева е категорична, че глобите със сигурност няма да се платят от българските данъкоплатци, а Министерството на земеделието и храните ще направи всичко парите да се платят от нарушителите.

Според нея не е редно да се постави пълно ограничение за свързаност за роднини до 4-5 коляно, тъй като това противоречи на естествения живот. „Роднините на един политик или служител живеят по селата, занимават се със земеделие, правят бизнес“, каза министърът. Тя е на мнение, че евросредствата трябва да се използват по предназначение и според правилата, а проблемът е в българския манталитет. По думите ѝ на това се дължи и големият брой нарушения, които допълнително са били открити след избухването на скандала с къщата за гости на Александър Манолев.

„Проверките при ДФ „Земеделие” са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, смята Танева, която информира, че за тази оперативна програма от 130 проверки са наложени 80 акта, като за 65 от тях в момента има процедура на вземане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още