Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Девет банки са били обект на хакерски атаки през 2014 г.*

Кибератаките не заобикалят България, заяви зам.-министърът на транспорта Камен Спасов

Девет банки и доставчици на услуги, 54 администрации и пет университета са били обект на хакерски атаки през 2014 г. Това каза зам.-министърът на транспорта Камен Спасов на международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни, информират от транспортното министерство.

Още по темата

Кибератаките не заобикалят България, коментира Спасов. Той се позова на информация от Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност в изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ към министерството.

През първите седем месеца на 2014 г. са обработени над 1300 сигнала за хакерски атаки в българското интернет пространство, които са получени от 32 732 интернет адреса.

Камен Спасов посочи като конкретен пример вируса Zeus Kins, който е засегнал 54 държавни и общински администрации, пет университета, девет банки, компаниите ЧЕЗ, НЕК, ЕОН, БТК, голям брой интернет доставчици и др.

Ролята на Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност е да съдейства при управлението на инциденти, заяви зам.-министърът. Той добави, че  министерството работи за разширяване на възможностите на центъра в посока по-активно взаимодействие с администрациите с цел превенция на заплахите.

Спасов подчерта нуждата от завършване на проекта за национална стратегия по киберсигурност. По думите му, глобалната природа на информационната сигурност изисква и широко международно сътрудничество. България разширява своето участие в една от формите на тези партньорства – киберученията, каза още Камен Спасов.

„Няма заплаха от кибератаки за българската банкова система“, увери на форума председателят на ДАНС Владимир Писанчев, цитиран от БНР.

*Новината е актуализирана в 13.28 ч.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП напуска парламента