IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализация, електронни референдуми, общински ревизии обещава Мая Манолова

В управленската и програма се залагат пет основни стълба с над 340 мерки

13:50 | 23.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Дигитализация на администрацията, електронни референдуми чрез блокчейн технология, одити и ревизии в общинските фирми, мерки срещу източниците на замърсяване на въздуха, мерки срещу презастрояването. Това са само част от идеите, заложени в управленската програма на кандидатът за кмет на София Мая Манолова.

Манолова представи днес програмата си за развитие на столицата, съобщават от щаба и в съобщение, изпратено до медиите.

Тя посочи, че в програмата й има пет управленски стълба с общо над 340 мерки, които дават решения на повече от 190 идентифицирани от екипа й проблема. Мерките в програмата са обособени в пет стълба – „София - светла, умна и почтена“, „София - чиста, уютна и зелена“, „София - удобна и подредена“, „София - с грижа за гражданите“ и „София - привлекателна и заможна“.

По първия стълб от програмата се предвижда въвеждането на електронни референдуми, базирани на блокчейн технология, като най-ефективната антикорупционна мярка.

Манолова обещава също така до края на мандата си да дигитализира 90% от услугите на столичната администрация. Така всеки документ ще може да се изпраща и получава с клик, вместо в плик“, каза кандидат-кметът.

„Ще обслужваме гражданите на едно гише, което всеки ще може да носи в джоба си и да следи къде се намира преписката му и кой служител я бави. В реално време гражданите да могат да следят всеки публичен разход, всеки договор, а също и гласуването на всеки общински съветник поименно. Така ще прекъснем хранителната верига на корупцията в общината“, обеща Манолова.

Като мярка за спиране на източването на общинските дружества кандидат-кметът посочи пълен одит на „Топлофикация”, която в момента дължи над 800 млн. лв., а натрупаната загуба е 590 млн. лв., но и незабавна ревизия на всички общински фирми.

Като мярка за спиране на източването на общинските дружества кандидат-кметът посочи пълен одит на „Топлофикация”, която в момента дължи над 800 млн. лв., а натрупаната загуба е 590 млн. лв., както и незабавна ревизия на всички общински фирми.

По втория стълб на програмата си Манолова смята да предприеме мерки срещу замърсителите, които тя нарече трите „К” – коли, кал, комини. Тя обяви и мерки срещу горенето на отпадъци и заяви, че ще се подменят печки на твърдо гориво с незамърсяващи уреди.

Манолова обещава да се разположат станции за измерване на чистотата на въздуха на критични места в столицата и данните да се публикуват в реално време, както и да изгради 11 парка в рамките на мандата си. Сред мерките на Манолова за Витоша са достъпността до планината с градски транспорт ежедневно и възстановяване на лифтовете в съществуващите трасета, както и възстановяването на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина в съществуващите и параметри.

Що се отнася до сметосъбирането, Мая Манолова иска договорите да бъдат публично обявени и да има строг контрол и санкции. Тя предлага столичани да решат съдбата на инсталацията за горене на боклук в завода на местен референдум.

Що се отнася до строителството, Манолова посочи, че собствениците на терени, които са в междублоковите пространства, детски площадки и в паркове, ще бъдат справедливо обезщетявани и ще бъдат освободени от такса смет за терени за озеленяване.

Тя планира да работи за развитието на северните части на София с нискоетажни сгради и еднофамилни къщи, като общината ще изгради инфраструктура и ще осигури транспортни връзки за северния град, разположен между полите на Стара планина и Северната тангента. „На терена на летището в Доброславци ще развием центъра на този нов квартал”, посочи тя при представянето на програмата си.

Тя обещава и културни центрове и спортни зали за всеки голям квартал, както и достатъчно училища, детски градини и детски площадки. Манолова планира и изграждането на канализация там, където няма такава, дългосрочна програма за ремонт на тротоарите в София и развитието на лъчовете на метрото с три продължения – от Орлов мост до зала „Арена Армеец”, от Бизнес парка до Околовръстното шосе за връзка с Лифта на Симеоново и от Метростанция „Люлин” до Околовръстния път“. Екипът й ще се фокусира върху изграждане на пет нови трамвайни трасета, пет буферни паркинга и довеждащи връзки от кварталите до метрото.

В четвъртия стълб Манолова описва как ще се осигури детска ясла и градина за всяко дете до края на мандата, като напомни ,че в момента над 6 000 деца остават извън системата.

Сред мерките в това направление са бърз и безплатен интернет в училищата, парковете и туристическите обекти, реновиране на спортната база в училищата, възстановяването на лекарските и стоматологични кабинети в общинските училища, осигуряване на общинско направление за лекар специалист и изследвания в общинските здравни заведения за уязвими групи.

В това направление са бърз и безплатен интернет в училищата, парковете и туристическите обекти, реновиране на спортната база в училищата, възстановяването на лекарските и стоматологични кабинети в общинските училища, осигуряване на общинско направление за лекар специалист и изследвания в общинските здравни заведения за уязвими групи.

В петия стълб на програмата си Манолова обещава да не вдига данъците, да харчи бюджетът на общината публично и прозрачно, да осигури „бърза писта“ за стартиращите компании, а по отношение на подобряването на бизнес-климата се предвижда дигитализация на общинските услуги и намаляването на разрешителните и регистрационни режими.

В управленската си програма Манолова предвижда още реконструкция на манастирите около София в т.нар. Софийска Света гора, създаване на мобилна мултиезична апликация за историческите забележителности, културния афиш, ресторантите и хотелите в столицата.

„За всички тези мерки и за цялата програма ще нося отговорност лично. За всяко решение и действие. Без да го прехвърлям върху процедурите, фирмите, натиска от тук или оттам, върху заместниците си или да се крия зад партийни интереси”, категорична бе Мая Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още