Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Директорът на НЕК подаде оставка

БЕХ не обяснява защо Петър Илиев си тръгва от държавната компания, но най-вероятно е заради новите спорове около последния търг на ток от ВЕИ

Директорът на НЕК подаде оставка

Снимка: Pixabay

Директорът на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев е подал остава, съобщават от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Оставката му идва след поредния спор между държавната компания и бизнеса заради търг за продажба на ток.

Бизнесът постоянно предупреждава за манипулации на цените на електроенергията, търгувана на борсата. В понеделник Асоциацията на работодателите в България пак алармира за проблеми, този път заради търг за продажба на ток от НЕК, за който се подозира, че е произведен от централи на възобновяеми източници с мощност между 1 и 4 МВт.

Електричеството, произведено от тези централи, трябваше да се търгува на борсата от 1 юли. Заради забавяне на приемането на законовите текстове обаче срокът е отложен за 1 октомври.

Бизнесът посочва, че при зададените параметри токът ще бъде купен от един единствен купувач. При настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите емисионни квоти, ако и допълнително се създадат условия за концентрация, респективно контролирано ограничено предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми, посочва организацията на бизнеса.

НЕК се оправда, че обявеният търг е в резултат на задължението на компанията да реализира енергията от възобновяеми източници. По-късно държавната компания обяви, че ще раздели търга на части, за да могат да участват и по-малки фирми.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 месец
Мани мани тоя счетоводител най накрая го изгониха.Да видим следващият смелчага.Подозирам че ще е жена дори и знам името

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска