IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР е поискала още информация от Енерго Про за отчета през януари

Регулаторът няма да излезе със становище по казуса със сгрешените сметки днес

12:17 | 30.01.15 г.
ДКЕВР е поискала още информация от Енерго Про за отчета през януари

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е поискала още информация от Енерго Про във връзка с двете сметки с една дата за плащане, изпратени до 5% от клиентите на дружеството, съобщи БТА.

По тази причина и регулаторът няма да може да оповести днес становището си по случая, каквито бяха очакванията. Вероятно това ще стане в началото на следващата седмица.

Припомняме, че ДКЕВР започна проверки как се отчитат сметките за електричество през зимните месеци в трите електроразпределителни дружества. До края на работния ден във вторник те трябваше да внесат доклади по темата.

В сряда председателят на ДКЕВР Светла Тодорова съобщи, че и трите дружества са внесли исканата информация, но са необходими няколко дни за систематизирането й. Тодорова обеща до края на седмицата регулаторът да е готов със становище по случая, на базата на което да бъде преценено дали Енерго Про ще бъде санкционирано.

Информацията трябваше да бъде качена на сайта на регулатора, но междувременно рано тази сутрин хакерска група атакува страницата на ДКЕВР. Към момента сайтът вече е достъпен.

Припомняме, че  Енерго Про доставя електричество на абонати в Североизточна България. Заради законовото изискване за отчет на най-много 31 дни Енерго Про извърши междинен отчет на електромерите на 67 хил. свои абонати, което е 5% от общия брой на клиентите на дружеството.

Заради софтуерен проблем обаче и двете фактури са с една и съща дата на плащане. Това не е нарушение на закона, но представлява затруднение за домакинствата, категорична беше Светла Тодорова.

Междувременно от дружеството съобщиха, че удължават срока за плащане на фактурите с 15 дни – до 25 февруари, и гарантираха, че в този период няма да текат лихви или да бъде прекъснато електричеството за закъсняло плащане на сметката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още