IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До юни 2013 г. ще бъдат готови проектите за ВиК системите в България

Договорите с изпълнителите са за 12,3 млн. евро

17:29 | 08.12.11 г.
До юни 2013 г. ще бъдат готови проектите за ВиК системите в България

До 18 месеца определените от Министерството на регионалното развитие компании трябва да изработят генералните планове за ВиК системите в България.

Договорите за възлагане на изпълнението бяха подписани днес от заместник-министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев и представителите на трите консорциума, спечелили конкурса за изработване на проектите, предаде БТА.

Министерството ще плати за изпълнението 12,3 млн. евро, от които 20 на сто се осигуряват от бюджета, а останалите са заем от Международната банка за възстановяване и развитие.

Изпълнителите ще изработят пълен анализ на състоянието и значението на ВиК съоръженията за водния сектор на страната. Ще се проучи и механизма за формиране на себестойността на ползваната вода.

Трите консорциума трябва да изготвят 51 генерални плана за 28 обособени територии в цялата страна. Според Симидчиев информация за необходимите инвестиции във водния сектор ще се получи след около 7-8 месеца.

Регионалният генерален план за лот 1, който включва обособени територии от областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол и Стара Загора, ще се изработва от ДЗЗД "Ежис Инфраструктура България".

Анализите за ЛОТ 2, който обхваща територии от областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Пловдив и Смолян, ще направи консорциум, в който водеща е френската компания "Сюрека".

Плановете за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Софийска област, Перник, Кюстендил и Благоевград, които са обхванати от лот 3, ще се изработят от консорциум, в който водеща е датската компания "Нирас".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още