IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на месеца ще са ясни правилата за лечение с лекарствата под мораториум

Финансирането на нови молекули от МЗ ще изисква много пари, но други пера в системата, плащани с държавни средства, няма да бъдат ощетени

16:01 | 18.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на месеца ще бъдат готови правилата, по които ще работи специализираната комисия към Министерството на здравеопазването, създадена да решава кои пациенти ще бъдат лекувани с лекарствата под мораториума догодина. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който откри филиал за спешна медицинска помощ в Божурище, предава БТА.

Финансирането на нови молекули от Министерството на здравеопазването ще изисква много пари, но други пера в системата, плащани с държавни средства, няма да бъдат ощетени. Това няма да доведе до дисбаланси в бюджета, заяви Ананиев. Министърът допълни, че има уверението на правителството за допълнително финансиране при нужда.

Ананиев изрази убеждението си, че правителството ще даде подкрепата си, ако са необходими допълнително пари. Той потвърди, че ще бъде "гарант за бързото придвижване на документите на нуждаещите се пациенти, за да не се стига до забавяне на лечението. Ще създам цялата организация, за да няма случаи както бяха във Фонда за лечение на деца, посочи министърът. 

След среща на Ананиев с премиера Борисов през уикенда казусът с мораториума върху заплащането на нови иновативни молекули догодина получи ново развитие. Беше обявено, че специализирана комисия за лекарствата към здравното министерство ще разглежда случаите на пациенти, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща.

Възможно е едновременно да работят няколко комисии, тъй като в състава им ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване и случаят на всеки пациент ще бъде разглеждан индивидуално, стана ясно днес от думите на министъра.

Той заяви, че има работна група, която до края на месеца да отрази всички необходими промени и процедури в нормативните актове и да предложи методиката, по която ще работи специализираната комисия за новите молекули.

Нови терапии ще се финансират само ако се установи със сигурност, че вече установени лечебни методи не са ефективни в случая на конкретния пациент и че новото лекарство е подходящо за него.

Министърът не очаква забавяния при разглежданията на случаите.

Текстове от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година предвиждаха временен едногодишен мораториум върху новите иновативни лекарствени терапии, но сериозният обществен натиск и ветото на президента доведоха до преосмислянето му.

Кирил Ананиев информира още, че докладът на работната група за "Пирогов" е готов и ще бъде оповестен в най-кратки срокове.Проверката в столичната болница беше предизвикана от протест на медици, работещи в нея. Министър съобщи, че ще бъде назначен нов директор на борда в болницата във Враца, който да се заеме с преструктурирането ѝ, тъй като лечебното заведение в областния град има сериозни натрупани дългове, допълва БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още