IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

(Пред)последно: Специална комисия ще отпуска ново иновативно лечение на нуждаещите се

Финансирането на лекарствата за пациентите без алтернатива на лечението ще е за сметка на държавата

13:55 | 16.12.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Специална комисия ще отпуска на онкоболните пациенти без друга алтернатива за лечение нови иновативни лекарства, които попадат в обхвата на текста от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ограничава плащането им с публични средства през 2018 г.

Това обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в предаването „Годината“ на Дарик радио. Ананиев в момента е на среща с премиера Бойко Борисов и се включи в разговор по телефона с премиера в рамките на предаването.

Идеята да се плащат лекарствата, които са въведени в поне една трета от държавите от Европейския съюз (ЕС), ще е нещо като ориентировъчен механизъм, допълни Ананиев, който сам лансира предложението пред депутатите от здравната комисия на Народното събрание.

Ананиев допълни, че мярката за ограничаване плащането с публични средства на новите иновативни терапии „не е мораториум, а временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК“.

Комисията, която ще разглежда исканията, ще се състои от водещи специалисти в зависимост от съответното заболяване. Заплащането ще е за сметка на Министерството на здравеопазването, т.е. на държавата, обясни здравният министър, като отново повтори, че всеки, който има нужда от лечение, ще получи необходимата му здравна помощ.

Бойко Борисов допълни, че няма проблем с осигуряването на средства за заплащане на иновативните молекули. Той подчерта, че ако схемата с комисията проработи гладко, мярката ще продължи да действа до края на 2018 г., както е планирано, за да се въведат по-строги критерии за плащането и контрола на скъпото лечение. Ако обаче има проблеми, ще се стигне и до ревизия на текстовете, с които се въведе мярката.

За казуса с втория лифт в Банско Борисов посочи, че не се е виждал още с вицепремиера Валери Симеонов, който обвърза подкрепата за правителството с изграждането на съоръжението.

Борисов посочи, че е отговорност на министъра на околната среда Нено Димов да подготви и защити пред Министерския съвет предложение за решение на проблема..

Премиерът каза, че подкрепя изграждането на втори лифт в Банско, но съобразно екозаконодателството и новия закон за концесиите. Той призна, че концесионерът на ски зоната е ползвал по-голяма площ от първоначално разрешеното и каза, че това трябва също да се реши.

Някакви решения могат да се очакват на последното за годината заседание на правителството на 28 декември, намекна в интервюто си за Дарик радио министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обаче не беше толкова категоричен като Симеонов, че Обединените патриоти ще напуснат управляващата коалиция, ако кабинетът не гласува разширяването на концесията.

България пази най-добре границите на Европа и това се цени от всички, коментира още Борисов в разговора. Той изтъкна, че канцлерът на Германия ангела Меркел е поела ангажимент, след сформирането на правителство в страната ѝ, да настоява за допълнителни средства за подпомагане на България в сферата на защита на външните граници на Европейския съюц (ЕС).

Премиерът обаче изтъкна, че опазването на границите е възможно само при съвместна работа с Гърция и Турция. В тази връзка той посочи, че е необходимо ЕС и Анкара да нормализират взаимоотношенията си, за да работи и споразумението за миграцията предвид, че Турция е и най-големият съсед на Съюза.

Бойко Борисов посочи още, че договорът за добросъседство с Македония е ключов за Западните Балкани и бъдещето им в Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Да, има прилика, но в порядък/ци по-зле, защото при социализма я нямаше частната собственост във вида 1% да могат да притежават законно 99% от природните и производствени ресурси (благодарение доведеният в религия принцип горните 20% да взимат 80% от печалбата). Днес нещата са в порядък/ци по-зле (за обикновенните 95% граждани). Защото дори привидните социални помощи и разходи за медицина изтичат преразпределени директно към корпорациите/банките. Има западни страни в които вече 1/3 от разходите са за социални помощи, 1/3 са за здравеопазване, и останалата 1/3 за заплати и обществото, ... но при внимателно вглеждане става ясно че болшинството пари от първите 2/3 изтичат директно преразпределени към корпорациите. И т.н., и т.н. ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Сегашното си е див цоциализъм ...бай Тошовия ряпа да яде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Здраво общество (според мен) е онова, в което няма данъци, НО всеки плаща за всичко което иска да получава (образование, политика, администрация, военни, полиция, пенсия, медицина, детски градини, ... ). Така всеки се разпростира само доколкото може да си позволи и заслужава. Така всеки който предлага услуга се съобразява с доколко каквото предлага е полезно за другите. Така всеки се научава да е отговорен първо пред себе си, после пред роднини и близки, и после пред обществото. Сегашното (друг да решава аз от какво имам нужда и заслужавам да получа) е болно общество обречено на постепенно изчезване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още