IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мораториумът за плащане на нови иновативни лекарства през 2018 г. остава

Парламентът отхвърли ветото на президента върху забраната за финансиране на нови оригинални терапии през следващата година

11:22 | 14.12.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът отхвърли ветото на президента върху мораториума за финансиране на нови оригинални лекарства през 2018 година. Това стана със 121 гласа „за“ и 95 против, без въздържали се.

Народните представители разгледаха отново Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., който беше приет от парламента на 29 ноември и върнат за ново обсъждане след вето на президента Румен Радев от 8 декември 2017 г.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, който забранява плащането от НЗОК за определени нови лекарства догодина. Според президента текстовете създават различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Мораториумът за финансиране на нови оригинални лекарства през следващата година ескалира напрежението в последните седмици. Пациентски организации протестират всеки ден срещу решението и дори поискаха оставката на новоизбрания здравен министър Кирил Ананиев.

В началото на разискванията председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова прочете доклада, с който комисията преди дни отхвърли ветото. Тя подчерта, че трябва комплекс от мерки в разходната част на НЗОК за постигане на „нов дизайн по системите за заплащане и за повече ефективност и качество“.

Георги Михайлов от БСП взе пръв думата по разискванията на президентското вето, за да заяви, че не е сериозно да се твърди, че новите лекарства имат алтернатива и затова се налага мораториум. По думите му средствата за новите иновативни лекарства, за които се налага забрана, са незначителни спрямо целия обем за лекарствени продукти, който се отделя от държавата за 2018 г. 

Няма нищо чудно, а е успех, че парите за иновации нарастват с по 30 млн. лева годишно. Това е успех и не трябваше по този неумел начин да се създава напрежение в обществото, каза той. И призова депутатите да не слагат грях на душата си и да преосмислят решението.

Нигяр Джафер, член на здравната комисия от ДПС, призова да не се използват фискални аргументи, когато става въпрос за модерно лечение. От партията подкрепят ветото, защото текстът е противоконституционен и защото това е грешно решение, признание за безпомощност, че държавата не може да се справи с тренда при разходите за лекарства, което е проблем на институциите, а не на пациентите, каза депутатът.

Иновативните молекули и разходите за тях ще стават повече и няма как да се спрат новите технологии, не може с един мораториум да се спре прогреса, допълни Джафер. С това решение се опитваме да наложим отсрочка на разходите за нови молекули, посочи тя и уточни, че това е по-висока терапевтична възможност, а не предизвикателство пред фиска.

Нигяр Джафер маркира и някои стъпки, които са в посока по-ефективно разходване на средствата вместо налагане на забрани от подобен тип. По думите й трябва да се търси терапевтичен резултат от лечението с иновации, да се въведат фармако-терапевтични ръководства за последователно лечение, гъвкаво договаряне на цени и отстъпки за лекарствата, включително санкции за фармацевтичните фирми, когато надхвърлят определено ниво на разход, анализ на плащанията за медикаменти по болници и по диагнози. Не на последно място депутатът изтъкна необходимостта от стриктен контрол – регистри на заболяванията, битка с криминалния паралелен износ, който е точене на НЗОК, както и въвеждане на електронна система.

По думите на Джафер коментираните фискални параметри водят до лични човешки трагедии, всеки има право да иска най-доброто лечение, защото и в Конституцията е записано, че всеки има право на равен достъп до лечение, заключи депутатът от ДПС.

Нейният колега Хасан Адемов заяви от парламентарната трибуна, че не трябва да се противопоставят едни пациенти на други, както прави параграфът за мороториума. Бъркате прогенерична политика с въвеждане на новите молекули, защото при генериците има избор, а при иновативните има един препарат без възможност за избор, обърна се той към колегите си в залата. С мораториума лишавате пациентите от надежда и избор, заяви Адемов. И отправи молба за преосмисляне на това по думите му грешно решение, защото здравеопазването не е само числа, а има и хуманитарни елементи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи наложения мораториум като „отказ от политика и грижа за част от българските граждани“ и попита кое е по-важно за управляващите - здрава нация или пътища и тол система, визирайки отпуснатите от кабинета милиони вчера. Ще строите пътища, но няма да има кой да пътува по тях, обърна се Нинова към управляващите. По думите й пари има, но трябва да се подредят приоритетите как да се харчат.

Председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова посочи в изказването си от трибуната, че решението да се вземат мерки за баланс на интересите на здравно осигурените, макар и чрез непопулярни решения, е в интерес на пациентите. Тя защити мораториума и за пореден път подчерта, че това е временна мярка, нужна е като отсрочка, докато се направят стъпките към експертните промени, каза Дариткова.

Само за четири заболявания от всички 32, за които се налага забрана за финансиране, няма алтернативна терапия, посочи тя. Разговорът трябва да бъде експертен. Решението за забраната е отговорно. Ще се търсят решения за оптимизиране на здравната система и баланс между генерична терапия и нови иновативни лекарства, каза председателят на здравната комисия.

Джевдет Чакъров от ДПС посочи, че винаги може да се намерят финансови резерви. Човешкият живот е безценен и трябва да направим всичко възможно да го защитим. Защо трябва да се лишаваме от съвременните терапии, попита депутатът и повтори, че резерв има.

Стефан Данаилов от левицата взе думата в емоционално обръщение към народните представители, обръщайки се към тях със „скъпи приятели“. Дайте да сменим политиката и да постъпим човешки, защото е страшно да чакаш и да не знаеш дали ще оцелееш. Разчитам на вашия разум, обърна се той към депутатите.

Не си играйте с болестите на хората, каза Вежди Рашидов и заяви, че дебатът по темата е загрубял. Той постави акцент върху това, че трябва да се спрат течовете в системата и после да се правят реформите.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че парите в резерв трябва да отиват за профилактика. По думите му дебатът е „употребен“ за политически цели от опозицията. В държавите от ЕС също има такава забрана за същите нови молекули, каза Цветанов и призова да не се спекулира, че с въпросните 32 молекули ще се реши проблемът. За него мораториумът за новите терапии за една година е в името на баланса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Относно здравето си, с начина си на живот всеки е отговорен първо пред себе си, после пред най-близките си и накрая пред обществото. Най-доброто лечение е превантивното, като природосъобразен живот и мисли, ... после идва лекуване с правилно хранене, ... после с билки, ... и чак много по-после с лекарства (и то в началото с по-обикновенни, т.е. без антибиотици например), едва след което с по-силни лекарства, ... и най-ама-най-накрая-ако вече-няма-накъде с иновативни лекарства (които не само са в пъти по-скъпи, а са и на етап експериментални). Народни мъдрости са, че Всеки за себе си е най-добрият лекар и че Здраве с пари не се купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Узаконената кражба продължава ... кой е президента , та да спира далаверата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още