IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето над мораториума за плащане на нови лекарства през 2018 г.

Налагането на вето означава връщане в изходна позиция, заявиха от Министерството на здравеопазването

17:24 | 08.12.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев наложи вето върху текста от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., която забранява заплащането на нови лекарства през следващата година, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, който налага мораториум на финансирането на определени лекарствени продукти, ще бъде върнат за преразглеждане в парламента.

Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост, посочва се в мотивите на Румен Радев. 

Не мога да се съглася, че с приетия Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. са намерени най-удачните решения, които справедливо да разпределят наличния обществен ресурс. С основание Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби поражда опасения, че няма да бъдат гарантирани правата на всички здравноосигурени лица, пише държавният глава в мотивите си.

Радев отчита направения опит за смекчаване на временната забрана чрез изключения за генерични лекарствени продукти и за лекарствени продукти по чл. 29 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, но смята, че се прегражда правната възможност ползването на определени лекарствени продукти да бъде финансирано със средства от бюджета на НЗОК.

Според президента текстът на араграф 6 не може да бъде мотивиран от фискални съображения. С него се засяга основното право на здравно осигуряване, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ по Конституция.

Мораториумът влиза и в противоречие с редица международни актове, по които България е страна. Създава се различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г., което не е оправдано от друга конституционно гарантирана ценност и не е пропорционално на преследваната цел.

Преграждането на възможността за заплащане на лечение с иновативни лекарства и на такива, включени в позитивния списък, които за първи път трябва да се заплащат през 2018 г., е формално. То не се предпоставя от друга конституционно гарантирана ценност, а е обвързано единствено от времето за прилагане на забраната. Тя ще действа независимо от ползата при лечението с такива лекарствени продукти и без значение дали има налични средства по бюджета на НЗОК.

Държавният глава призовав народните представители да преразгледат разпоредбата на Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон и да се опитат да приложат друг подход за постигане на целите за ограничаване на финансовите рискове за бюджета.

Здравето на хората е публично благо и цел на националната здравна политика и то има приоритет пред икономическите съображения за ефективност на здравните грижи и минимизиране на разходите, смята Радев.

Засягането на основното право на здравно осигуряване внася дисбаланс и в социалната справедливост. Възприетият в Параграф 6 от закона подход отнема същностен компонент от социалния характер на държавата и противоречи на принципа за социална справедливост, посочва се в мотивите на президента.

Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване, гласи позицията на Министерството на здравеопазването по казуса.

С новия бюджет се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение.

Чрез него е намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи. Постигнат е правилният баланс между първичната, специализираната и болничната медицинска помощ, медицинските изследвания, денталната помощ, медицинските изделия и лекарствените продукти, заявяват от Министерството.

* Статията е допълнена с позицията на здравното министерство по казуса

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още