IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спести ли публичен ресурс мораториумът за плащане на нови лекарства?

Забраната би трябвало да има по-ясни цели от икономиите, каза д-р Валери Цеков

15:29 | 28.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако мораториумът за плащане на нови иновативни лекарства догодина бъде одобрен окончателно от Народното събрание, няма да се постигне търсеното спестяване на публични средства. Това коментира Иван Димитров, председател на Български пациентски форум, по bTV. По думите му, ако това се случи, здравеопазването ще стане не на база ефективно лечение, а на ефективни разходи.

Мораториумът за реимбурсиране на нови лекарства за период от една година, който бе заложен в проектобюжета на НЗОК за 2018 г., няма да важи за генерични медикаменти, реши на второ четене парламентарната комисия по бюджет и финанси.

От Български пациентки форум се опасяват, че забраната може да предизвика вълна от здравни мигранти, които да потърсят лечение в Европа. На практика това би оскъпило лечението многократно, тъй като парите трябва да бъдат пратени на съответните европейски здравни каси.

Иван Димитров твърди, че лекарствата, които предстои да бъдат одобрени за заплащане с публични средства догодина, са за заболявания, за които няма друга алтернатива - например левкимия и белодробна фиброза, както и при трансплантации. За определени заболяване, например при трансплантациите, от 10 години не се ползва генерика заради реакцията на отхвърлянето, допълни той.

Редица пациенти ще бъдат буквално изправени пред геноцид, защото генериката в някои случаи не върши работа, обобщи Иван Димитров.

Мораториумът за плащане на нови иновативни лекарства и на медицински дейности трябва да има по-ясни цели от икономиите, каза д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, по БНР.

В крайна сметка това, което всички ние очакваме, е системата ни да се модернизира, ние да получаваме по-качествени услуги, които се извършват в по-добре обзаведени и оборудвани болници и да имаме достъп до съвременните лекарства, които в някои случаи са животоспасяващи. Балансът кое повече, кое по-малко, е труден, но в никакъв случай това не са дейности, които трябва да бъдат противопоставяни, посочи той.

По думите му въпросът е защо икономисваме. "Ако целта е да правим икономии, то тогава решението е мораториум – днес за лекарства, утре за дейности, вдругиден за болници. Ако целта е да икономисваме средства, няма друга рецепта, освен да спираме да плащаме за определени неща", посочи той. И допълни, че трябва да е ясно дали зад този мораториум стоят някакви по-ясни цели – например спиране на разходите в посока нови молекули или нови дейности на болниците, но за да се преструктурира системата, така че тя да може да ги предоставя в бъдещ период тези нови технологии и иновативни лекарства. Ако това е така, една година е нещо, което може да бъде изтърпяно, смята Валери Цеков.

Междувременно днес се проведе протест срещу планирания мораториум за заплащане на нови лекарства през следващата година. Инициатор на акцията, проведена пред посолството на Италия, е Федерация Български пациентски форум. Протестиращите носеха плакати „Здравен мигрант“, предава БНР.

Според председателя на пациентската организация Иван Димитров новите медикаменти, които Здравната каса е трябвало да поеме през 2018 г., са били около 15.

От организацията са внесли отворено писмо до омбудсмана Мая Манолова, както и посланиците на 17 европейски държави.

Здравната каса няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните, уточняват от здравния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още