Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До три дни трябва да излизат решенията в Търговския регистър

Правителството одобри промени в законопроект за регистъра, за да не се бави регистрацията на фирмите

До три дни трябва да излизат решенията в Търговския регистър

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Законът предвижда кратки срокове за разглеждане на заявленията за вписване, заличаване и обявяване, като длъжностните лица по регистрация в Търговския регистър се произнасят незабавно след изтичане на три работни дни от постъпването им. При първоначална регистрация на търговец произнасяното е до края на следващия работен ден от постъпването на заявлението.

Още по темата

Това одобриха министрите в проекта за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, съобщи правителствената пресслужба.

Целта на законопроекта е подобряване на организацията и ефективността в работата на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, за да се преодолее забавянето при обработването и разглеждането на всички категории заявления за вписване, заличаване и обявяване.

Заявленията за обявяване на декларация, чрез която фирмите, които не са осъществявали дейност през отчетния период, се освобождават от задължението да публикуват годишен финансов отчет, консолидиран финансов отчет и годишен доклад за дейността си, ще се разглеждат по реда на постъпването им отделно от другите заявления.

В законопроекта е записано, че по същия ред ще се разглеждат и заявленията за вписване на действителните собственици по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици.

Декларацията, чрез която неактивни през отчетния период фирми, се освобождават от задължението да публикуват финансови отчети, се записва в Търговския регистър в срок до 31 март на следващата година, обясниха от Министерския съвет.

По данни на Националния статистически институт броят на тези предприятия е между 150 хиляди и 200 хиляди. Заявленията за действителни собственици трябва да се подадат в срок до четири месеца, считано от 31 януари тази година.

Investor.bg припомня, че в края на лятото на миналата година имаше срив на Търговския регистър, след което правителството взе мерки с екшън план за устойчиво управление на информационните ресурси в държавната администрация. Направи се централно хранилище за съхранение на копия на данните на всички администрации. Преди два месеца управляващите включиха Агенцията по вписванията, която стопанисва Търговския регистър, в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията