IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорите за стажуване - със законова регламентация

С поправки в Кодекса на труда се предлага стажовете на младежите да са с продължителност от 1 до 9 месеца

09:40 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Договорите за стажуване - със законова регламентация

Понятието „договор за стажуване“ се предлага да се регламентира в Кодекса на труда. Група депутати от ГЕРБ предлагат поправки в Кодекса на труда, които са внесени за обсъждане в Народното събрание.

Работодателите могат да сключват договори за стажуване за период от време от 1 до 9 месеца с лица под 29 години, които все още се обучават или са завършили, но нямат опит по придобитата от тях специалност.

Стажантите се предвижда да се подпомагат от наставник - лице от предприятието, което притежава квалификация по същата или сходна професия и не по-малко от три години трудов стаж или професионален опит по същата професия.

След края на стажа стажантите се предлага да полагат изпит, а след това работодателите да им издават документ, който удостоверява придобитите практически умения.

Регламентира се също така, че стажантите трябва да получават поне минимална заплата.

Вчера стана ясно, че правителството преговаря с работодателите и синдикатите за регламентацията на трудовите договори, които да се сключват със стажантите. Част от работодателите настояват да се въведе и изискване стажанти, които останат на постоянна работа след приключването на стажа, да работят поне 3 години за същия работодател.

Някои работодатели продължават да настояват на стажантите да не се плаща, а осигуровките им да се поемат от държавата, а след края на стажа да се дава препоръка за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още