Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ДПС настоява да се премахнат "ин хаус" процедурите

Движението внася законопроект харченето на публичен ресурс да става само с решения на парламента

ДПС настоява да се премахнат "ин хаус" процедурите

Снимка: Pixabay

ДПС настоява за забрана на поръчките "ин хаус", при които проектант и строител са една и съща фирма, каквато е практиката при строителството на много от инфраструктурните държавни обекти. Депутатът от движението Йордан Цонев съобщи на брифинг в Народното събрание, че вече са внесли проекти за промяна на Закона за обществените поръчки.

Още по темата

По думите му над „ин хаус“ процедурите (като тези за АМ „Хемус“ – б.р.) и рамковите споразумения „тегне подозрението, че са врата към корупционни практики“.

С изменение в Закона за публичните финанси от ДПС се надяват, че ще се избегне практиката, популярна в последните години, бюджетният излишък да се харчи с постановления от Министерски съвет.

Йордан Цонев обясни, че решенията на Народното събрание ще се вземат след предложение на правителството, като се предвижда и фонд за общините, които обикновено получават парите по постановленията на Министерския съвет, като размерът им ще се обсъжда с Националното сдружение на общините в България.

От ДПС подчертаха, че конституционните промени вече са коментирани с експерти и тече „същинска работа“ по текстовете, които предстои да бъдат представени.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кремена Дервенкова: В България липсва регулация на бизнеса с насекоми