Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ДПС отвръща на ГЕРБ с предложение за нула лева партийна субсидия

Според Делян Пеевски един лев на глас означава фалит за партиите

ДПС отвръща на ГЕРБ с предложение за нула лева партийна субсидия

Депутатъ от ДПС Делян Пеевски в парламента. Снимка: БТА

Движението за права и свободи (ДПС) отговори на управляващите от ГЕРБ, които предложиха намаляване на партийните субсидии до един лев, със свое контрапредложение за финансиране от нула лв. на глас и смяна на цялостния модел за набиране на средства. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ДПС Делян Пеевски.

На въпрос дали ще подкрепят предложението на ГЕРБ субсидията за партиите да бъде намалена на един лев, Пеевски бе категоричен, че това би означавало фалит на партиите. 

„Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим партийната субсидия да е нула лева", заяви Пеевски, цитиран от БТА. Той определи предложението на управляващите като „див популизъм“ и настоя, че трябва да се изясни, какво правят партиите след това. 

Още по темата

„За нас това значи фалит на партиите при един лев субсидия. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране - американски тип", поясни народният представител.

Според Пеевски, ако не се смени моделът на финансиране, няма да има партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. „Изборът е на партиите", каза още той.

Относно предложението на ДПС за намаляване на ДДС върху храните, книгите, лекарствата, заместник-председателят на парламентарната група Йордан Цонев поясни, че в сряда са първите консултации на групата с браншовите организации. Той допълни, че групата няма да направи предложение, ако няма гаранция от браншовите организации, че ще паднат цените за потребителите. 

Делян Пеевски коментира също въпроса с предложението им за по-ниски ставки на ДДС с думите: „Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини това ще се случи, искаме безплатни детски градини. Чуха ни за ДДС върху книгите. Оттам нататък продължаваме консултациите, ако ще има резултат за гражданите".

В сряда се очаква парламентът да обсъди на първо четене промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев от 1 юли. Това е трета точка в седмичната програма на Народното събрание, която беше приета в началото на днешното заседание, посочва БТА.

В началото на днешното заседание депутатите ще обсъдят докладите на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) за извършената дейност през последните две години, както и годишните доклади за дейността на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения през 2017 г. и 2018 г. 

В програмата е и ратификация на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие, подписано на 8 април 2019 г. Предвижда се депутатите да обсъдят и процедурни правила за предлагане на кандидати и за избор на член на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Предложението е във връзка с изтичащия мандат на Иво Атанасов. 

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
Стоян Петров до: Sakamano
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не че сега си нямат, ама техните са по-хрисими.
1
 
9
 
2
Sakamano до: Стоян Петров
преди 1 година
Което води до по-добър бизнес модел - финансиране срещу лобизъм. Тъй всяка партия ще си има свой Пеевски.
2
 
16
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Време е да направя своето предложение, партиите да заплащат 11 лева на хазната за всеки спечелен от тях глас на изборите.

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември