IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС подкрепя процедурата за F-16, но ще настоява за промени

Парламентът обсъжда проекторешение за водене на преговори със САЩ за нов боен самолет

10:33 | 16.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съдбата на правителството зависи от неговите коалиционни партньори по отношение на избора на изтребител.

Това заяви депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов по bTV, където представители на всички парламентарно представени партии коментираха трябва ли да започнат преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет.

Той уточни, че от ДПС ще подкрепят процедурата по избора както са го направили вчера в двете комисии и загатна, че може би в пленарна зала ще предложат изменение на решението на Министерски съвет.

По думите му най-добрата платформа за България е предложена от F-16. Ибрямов напомни, че ДПС още от 2010 година настоява това да бъде приоритет и да бъде договаряне между две държави , а не конкурс, защото това касае националната сигурност.

“Проектът за нов изтребител  има целесъобразност и изгодност. Ако гоним целесъобразност, трябва да се съобразим с изискванията на НАТО и веднага стигаме до заключението, че  F – 16 е най-добрата платформа", категоричен беше Джейхан Ибрямов. Според него и другите две държави, които са подали оферти към страната ни за боен изтребител надвишават цената. Той подчерта, че най-важното е да се придържаме към целесъобразността и инфраструктурата на НАТО. Депутатът изтъкна, че що се отнася до национална сигурност “ДПС винаги решава в правилната посока”.

Валентин Радев от ГЕРБ заяви, че процедурата не е опорочена като обясни, че вярва повече на бригадния генерал Румен Радев, който е казал, че няма по-добър от F-16, отколкото на политика Румен Радев.

Той поясни, че не си обяснява защо президентът е променил мнението си. Радев смята, че ГЕРБ правят всичко по най-прозрачния начин. "Между два прекрасни самолета, ние трябва да изберем един", каза депутатът.

Славчо Велков от БСП беше категоричен, че закупуването на F-16 e непосилна тежест за България, като обясни, че ще трябва да се дадат поне 3 млрд. лв. за него и той ще пристигне едва след шест години. Социалистът подчерта, че има отклонение от зададената рамка с над половин млрд. лева. По отношение на използването на F-16 в дългосрочен план, той заяви, че “само трамвай може се използва 80 години”.

Депутатът от "Воля" Пламен Христов заяви, че единствено неговата партия е неподвластна на външни влияния и само тя се е противопоставила на решението за закупуването на изтребителя. Христов настоя, че е по-важно да се дават пари за заплати на учителите и увеличаване на пенсиите, преди да се дават за самолети. "Няма как да подкрепим този цинизъм", подчерта той.

Зам.-председателят на комисията по отбрана Борис Вангелов от Обединените патриоти посочи, че ВМРО ще подкрепи проекта за F-16, защото “не може повече да се забавя модернизацията на ВВС”.

Investor.bg припомня, че правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. Срещу процедурата се обявиха от БСП, както и депутатите от партията на Веселин Марешки.

Въпросът е какви гласове ще събере управляващата партия ГЕРБ и до каква степен може да разчита на депутатите от малката коалиция на Обединените патриоти, както и на ДПС.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като "триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още