IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двата здравни пакета не стимулират здравното застраховане, смятат от асоциация

Има редица неясноти какво се покрива от задължителното здравно осигуряване, каза д-р Мими Виткова

16:37 | 15.10.15 г.
Двата здравни пакета не стимулират здравното застраховане, смятат от асоциация

Внушението, че разделянето на здравните пакети на два се прави, за да могат застрахователните дружества да участват активно в заплащането по допълнителния пакет, е по-скоро невярно, защото има редица неясноти. Това каза д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане пред БНР по повод на съдържанието на двата пакета здравна помощ, което в момента се изготвя.

Според нея здравноосигурителният модел е неясен. Тя разкритикува здравното министерство за 65-те клинични пътеки, които попадат и в двата здравни пакета и за които финансирането ще зависи от преценката на личния лекар.

„Нито духът на Конституцията, нито чл. 52 от Конституцията позволяват такива, меко казано, волни интерпретации относно правата на гражданите на равнопоставеност, на достъпна медицинска помощ и на безплатно ползване на здравните услуги, ако те са добросъвестни платци на своите здравноосигурителни вноски”, каза Виткова.

И обясни, че за здравните застрахователи проблемът е доста сериозен и промените не се правят в услуга на дружествата за допълнително здравно застраховане. „Няма яснота кои граждани ще бъдат оценени в едната или другата пътека в рамките на тези 65. За да се изчисли застрахователният риск, трябва да сме наясно за това. Трябва да сме наясно и с ангажиментите, които поемаме пред застрахованите лица. В закона, до 31 октомври, ежегодно, тези пакети могат да търпят динамика, но ние сключваме застрахователни договори целогодишно. Как бихме могли да поемем ангажимент към лицето какво ще покриваме”, попита Виткова. И обобщи: „Влизаме в рубриката да поемаме т.нар. заместващо осигуряване, без да получаваме нищо от здравноосигурителната вноска”.

Промените в модела за ползване на здравната услуга няма да стимулират здравното застраховане, обяви Виткова. Нужни са ясни правила какво се покрива от задължителното осигуряване и какво не, категорична е тя.

По думите й под един процент са разходите за здравеопазване, които поемат дружествата за здравно застраховане от общите разходи за здраве. Едва 250 хил. души у нас имат допълнително здравно осигуряване.

Годишно около 55 милиона лева е размерът на застрахователната премия, която се формира в 28 дружества,  които имат застраховка "Заболяване". Д-р Дилян Петров, управител на застрахователен институт, заяви, че предлаганата сега здравна реформа няма посочена ясна крайна цел. Посочваните крайни резултати почиват на изкривена статистика, допълни той.

Именно заради това, че 2% от 8% здравна вноска не отиват към здравоноосигурителните дружества е довела до това те да не работят ефективно, посочиха още д-р Виткова и д-р Петров.

Виткова призова държавата да се заеме с реален контрол. Благодарение на въвеждането на четците с личните ни карти в болниците има икономия от около 10 млн. лв. досега.  За да има икономия, е ясно коя болница е надписвала. Защо не се проверява? За какво въвеждаме четци и даваме пари, когато няма реален контрол, попита още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още