IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две комисии вместо ТЕЛК – повече трудности или повече възможности?

Големите тревоги на хората с увреждания ще дойдат по линия на оценката на това какво могат да работят, смята Иван Нейков

11:33 | 02.02.16 г.
Две комисии вместо ТЕЛК – повече трудности или повече възможности?

Наличието на две комисии, които ще оценяват трудоспособността на хората с увреждания, би могло да създаде повече трудности, отколкото досега. Това прогнозира бившият социален министър Иван Нейков пред bTV. Въпреки това според него фактът, че се правят промени, е положителен.

Преди дни бяха анонсирани дългоочакваните промени в трудовата експертиза на хората с увреждания. Комисия за медицинска експертиза ще замени ТЕЛК-овете, в нея ще участват лекари с различни специалности в зависимост от вида на заболяването, което трябва да бъде оценено.

След като експертната комисия установи вида и степента на увреждане, по електронен път системата ще изпрати до следващата комисия - медико-социална, за която ще отговаря социалното министерство. Тя ще дава информация за това на какви социални придобивки и средства за интеграция имат право пациентите. Именно тази социална комисия ще преценява нуждите на всеки отделен човек, за да бъде реинтегриран в обществото. 

С промяна в методиката вече ще бъде оценявана остатъчната функционалност на хората, които са с увреждания и кандидатстват за инвалидна пенсия. Така социалното министерство ще се опита да се пребори със злоупотребите при отпускането на инвалидни пенсии. Според социалния министър Ивайло Калфин с оценката доколко е трудоспособен даден човек, ще се създават и максимални възможности за връщане на хората с увреждания на пазара на труда, което е по-добрият начин за тяхната социализация, отколкото получаването на "ниската ТЕЛК-ова пенсия".

„При всички положения хората с увреждания трябва да бъдат извадени от настройката, че са загубени за пазара на труда“, смята Нейков. Той се надява, че втората комисия няма да увеличи бюрокрацията, а ще повиши контрола, защото „няма как да подкупиш 20-30 човека“. От тази гледна точка се вижда намерение за промяна, посочи той, въпреки че все още не е ясна конкретиката на нормативния акт.

Големите тревоги на хората с увреждания ще дойдат по линия на оценката на това какво могат да работят, смята Нейков. Той посочи, че именно тук отново ще е налице разочарование, когато съответната комисия укаже какво точно може да работи даденото лице. Затова са необходими други изменения в Кодекса на труда – за възможността за дистанционна работа на хората с увреждания, допълни експертът.

Според друг бивш социален министър - Минчо Коралски, увреждането не означава нетрудоспособност. Според него също са нужни промени в трудовото законодателство от гледна точка на защитите върху хората с увреждания на работното място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още