IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата спря помощта от 35 евро за всяка заета седалка в чартър

Промененият дизайн на схемата налага стартиране на нова процедура по нотификация пред Европейската комисия

17:27 | 21.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller / Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller / Bloomberg

Министерството на туризма прекрати набирането на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на държавна помощ за туроператори, които използват чартърни полети до България с цел туризъм. Това съобщиха от Министерството на туризма, посочвайки, че прекратяването на мярката е резултат от обнародваните на 16 септември 2021 г. в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

По тази мярка туроператорите получаваха по 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет до България за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 г. 

Допълнението се изразява в промяна на допустимите кандидати по схемата за държавна помощ, които в случая могат да бъдат туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм или на въздушни превозвачи.

Това обстоятелство променя дизайна на съществуващата схема и налага стартиране на нова процедура по нотификация пред Европейската комисия. При положително становище трябва да започне нова процедура по предоставянето на държавната помощ, обясняват от ведомството, ръководено от Стела Балтова.

В третата фаза на помощта беше разширен кръгът на допустимите кандидати, като бе предвидена възможност да се предостави подпомагане и на микро- или малки предприятия (по смисъла на приложение I към Общия регламент за групово освобождаване), които към 31 декември 2019 г. вече са били в затруднено положение, при условие че те не са обект на процедура по колективна несъстоятелност съгласно националното право и не са получили помощ за оздравяване или помощ за преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още