Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Е. Кънев: Сигурността на света е застрашена, ако Русия изолира Украйна от Черно море

Нова мигрантска криза може да е част от плана на Путин за дестабилизиране на ЕС, коментира икономистът

гледано: 1989   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Пренастройката на веригата на доставки заради войната ще бъде тежък период за Европа и ще отнеме до три години, но може да сплоти евроатлантическия блок, особено срещу външни влияния от страни с "непрозрачни политически системи" в Азия. Ако Русия успее да изолира Украйна от Черно море, това ще създаде изключително големи геополитически рискове за сигурността на Европа, Близкия Изток и Африка. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в ИКК "Маконис".
Още по темата

Според него кардинални промени в обстановката могат изцяло да преобърнат приоритетите на Европа. Той е на мнение, че инфлационната вълна и продоволствената криза вероятно са част от плана на Путин за дестабилизация. Като аргумент за тази своя прогноза той посочи продължаващото блокиране на близо 22 милиона тона пшеница в Украйна, които по думите му, могат да послужат като геополитическо оръжие в едни евентуални преговори. 

„Давам за пример доставките на зърнени храни за Близкия Изток и Североизточна Африка – това са шест-седем държави с над 100 милиона души население, говорим за масирана миграция към Европа от глад", посочи икономистът и предупреди, че това може и да е част от плановете на Кремъл и "ако се случи, ще доведе до коренна промяна на европейските планове, както се случи със Зелената сделка след вдигането на цените на газа и петрол.“

Кънев припомни, че германците вече отварят въглищните си централи, а французите започват да засилват ядрената си енергетика.

„Не е известно и до каква степен западноевропейското общество ще издържи на високата инфлация. Ако войната излезе с някакъв определен изход в рамките на тази година, допускам че рецесията ще бъде кратка, защото няма фундаментални фактори, които да причиняват спад на икономическата активност, заяви той. – Точно обратното – развитието на технологиите, пренастройването на веригите на доставка са индикатори за движещи сили на пазара.“

Кънев очаква, че при продължителна война ще се търси заместител на храните, излизащи от Украйна и Русия, ще се пренастроят потоците на петрол и газ, което ще определи дали ще има или не интензивни инвестиции в нови находища и разработки.

„В контекста на замяната на руския газ за Европа, това трябва да означава дългосрочни договори с производители, които да направят нови инвестиции в танкери, производство; европейските страни трябва да инвестират усилено в терминали на втечнен природен газ (LNG)“, прогнозира икономистът.

Може ли икономическата криза да застраши политически Евросъюза? Завръща ли се общественото недоверие в България към начина на управление на страната? Как ще се отрази повишението на лихвите на дълга на страни като Италия? Отразява ли се нестабилната политическа обстановка на глобалните сделки за сливания и придобивания (M&A)?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
1
 
12
преди 1 седмица
А когато отврaтителното живoтно обoнго срина Сирия и Либия - за да напълни ЕС с талибанци и нигъpи, тогава всичко беше наред, нали... тоя?
3
 
5
 
11
преди 1 седмица
"Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в ИКК "Маконис".... тоя може само да се хване запалците и да стиска в зъби дипломата си ...
6
 
7
 
10
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Русия ще изолира света от Украйна, тоа се загрижил за морето. Ами Одеса си е руски град от време оно. И Николаев също. Няма начин Русия да не стигне по суша до Приднестровието. А бързаците, които се подиграват на руснаците, че с три пъти по-малобройни сили разказаха играта на укропитеките, да се напънат и да си спомнят колко време трая операциета "Пустинна буря", на равен терен, с петорно по-многочислени войски и систематическо килимно бомбардиране, затрило над 100 хиляди мирни иракски граждани. Бомбите, хвърлени в Ирак, са повече от всички хвърлени бомби през ВСВ. Избити са над 200 хиляди иракски войници, а "съюзниците" дават 343 убити. Това ли трябваше да направи Русия? Да избива братски славянски народ, за кефа на нанглосаксиите?
3
 
6
 
9
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
...защото няма фундаментални фактори, които да причиняват спад на икономическата активност, заяви той. Точно обратното развитието на технологиите, пренастройването на веригите на доставка са индикатори за движещи сили на пазара. === А съсипаните енергетики на повечето страни , точно заради криво разбраното развитие на технологиите, не оказват никакво влияние? Нямат нужда от евергетика, нито от суровини? А само от любов? И то най-вече еднополова? По възможност платена, за да расте БВП.
6
 
4
 
8
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Ех този Путин. За всичко той е виновен. Въоръжаването на Украйна с цел да се удължи войната няма нищо общо, нито потока от санкции. Сега ЕС ще се изправи пред избор: да храни 100 милиона африканци + 7 милиона украинци бежанци, или да си каже 26000 кв километра земя (4% от територията на Украйна) не си заслужават съсипаните животи на милиони хора, нито бунтовете на ЕС гражданите, нито разходите за милиарди евра. Икономически погледнато, евентуалната победа на Украйна, ще ни струва повече от победата на Русия.

Още от Икономика и политика
Радев: Изгонването на руските дипломати увеличава риска за България