IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-здравната система придобива все по-ясни очертания

Най-късно в началото на есента ще започне строителството на националната детска болница

21:00 | 24.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До дни отварят офертите от участниците в търга на здравното министерство за две от функционалностите на електронната здравна система. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола в парламентарната Комисия по здравеопазване.

Отварянето на офертите предстои в началото на следващата седмица. Очакванията са, че до края на тази година ще бъде изградена дългоочакваната здравна информационна система в здравеопазването. В края на годината изтича и срокът за усвояване на евросредствата за нея.

Припомняме, че в края на 2018 година МЗ пусна три търга за изграждане на електронната система. Тази за изграждането на електронни регистри и здравен портал, беше обжалвана в КЗК. Впоследствие Комисията отхвърли жалбата като неоснователна и се очаква решението на ВАС.

Останалите два търга – за електронно досие, електронна рецепта, направление и т.н., не са обжалвани.

Изграждането на електронна здравна система е сред приоритетите на управляващите в последните 15 години и към днешна дата тя все още не е факт. Целта е чрез електронната информационна система в здравеопазването да се постигне прозрачност в системата, да се преустановят корупционните и порочни практики. 

С отварянето на офертите се отваря пътят към дългоочакваното изграждане на електронна здравна система, а с това - и стартът на електронното здравеопазване. Всички страни от здравния сектор са категорични, че тя е ключово и базово условие за осигуряването на прозрачност в разходването на средствата за здраве.

Най-късно в началото на есента ще започне строителството на националната детска болница, информира още Кирил Ананиев. Предприети са и конкретните действия в тази посока. В момента тече обследване на сградата на територията на Александровска болница, което трябва да приключи в края на февруари. В болницата ще се работи по всички детски специалности и то комплексно.

Сформирана е работна група, която до края на февруари трябва да подготви план на структурата на бъдещата детска болница. Амбициите на Министерството на здравеопазването са най-късно до края на април да бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на националната детска болница.

През февруари в България ще дойдат архитектите, които са направили най-новата детска болница в Тел Авив, Израел, а наш екип ще отиде там, за да види на място как изглежда тя, съобщи още Ананиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още