IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози сезират институциите за нерешения проблем с горските замени

Наказателната процедура на Европейската комисия срещу застрояването на Камчийски пясъци продължава да стои, предупреждават от Коалиция „За да остане природа в България”

16:52 | 11.05.11 г.
Еколози сезират институциите за нерешения проблем с горските замени

Коалицията „За да остане природа в България” предупреждава, че с последните промени в Закона за горите проблемът със застроените горски терени в защитените територии не е решен, съобщиха еколози.

В специално обръщение до главния прокурор, министрите на икономиката, земеделието и регионалното развитие представители на коалицията призовават да се предприемат съответните мерки, така че на страната да не бъде наложена нова наказателна процедура за неспазване на еврозаконодателството.

Обръщението е по повод разследването на Европейската комисия на незаконно предоставените от предходните правителства държавни помощи чрез „заменките” на гори и земеделски земи. Наказателната процедура срещу България беше предизвикана по сигнал на българските природозащитни организации, които още през 2009 г. потърсиха становището на ЕК дали заменките не са недопустима държавна помощ.

"Настояваме наредбата за оценка на гори, която е в процес на подготовка, да стъпи единствено на европейските принципи за публични търгове или независими експертни оценки на независими оценители на базата на широко приети пазарни индикатори и стандарти за оценка, които да отразяват адекватно пазарните условия”, се сочи в предложението на коалицията „За да остане природа в България”.

Ако предложенията не бъдат приети, проблемът с наказателната процедура на Европейската комисия ще продължи да стои, предупреждават еколозите. Разследването обхваща смяната на предназначението на горите  в районите на Камчийски пясъци, Сребристия бряг (Каварна), Несебър, Царево и др. с обща площ от 4000 дка.

Към писмото си природозащитниците прибавят и актуално решение от европейската съдебна практика по дело С-239/09. То имa пряко отношение към законосъобразността на старата наредба за оценка на горски имоти при замяна, закупуване и учредяване на вещни права в горите.

Природозащитниците обръщат внимание и на появилата се неотдавна "псевдогражданска коалиция от офшорни компании", инвестиращи в ски туризма, заедно с кметовете на общините Банско, Сапарева баня и Смолян, които лобират пред различни членове на правителството за въвеждането на нови държавни помощи при изграждането на ски курорти в горите чрез промяна на новия Закон за горите и Закона за устройство на територията.

Поредният натиск от страна на офшорните компании за облагодетелстване за сметка на природата и интересите на българските граждани ще доведе до нова наказателна процедура за България, предупреждават природозащитниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още