Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Еколози сигнализират за започнала реконструкция на лифт в ски зона Банско

Няма да се секат дървета, докато не приключат прокурорските проверки, декларира МОСВ

Еколози сигнализират за започнала реконструкция на лифт в ски зона Банско

Снимка: "За да остане природа в България"

Природозащитници от коалицията "За да остане природа в България" изпратиха сигнал до медиите, че в Национален парк "Пирин" започва строителството на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ от офшорната фирма „Маренго трейдинг“.

Еколозите коментират, че фирмата не е концесионер на ски зона Банско, а е компания, свързана с концесионера.

В сигнала се казва, че започналото строителство е посегателство срещу територии, изключителна държавна собственост в Национален парк „Пирин“ и че то е започнато прибързано, въпреки липсата на разрешение от екоминистерството за разширение на просеката и въпреки течаща проверка на прокуратурата по случая.

В отговор на сигнала от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заявиха, че няма да разрешат изсичането на дървета в парк „Пирин“ за реконструкцията на лифт „Тодорка“ преди приключване на прокурорските проверки.

Екоминистерството припомня, че през август 2014 г. министърът на околната среда (тогава – Станислав Анастасов) е уведомил „Маренго Трейдинг“ ЕООД, че за реконструкцията на 3-седалковия лифт „Тодорка“ не е необходима процедура по наредбата за извършване на оценка за съвместимост. 

Още по темата

Писмото е обжалвано пред ВАС от Асоциация на парковете в България като по повод същото писмо са образувани и прокурорски преписки в Окръжна прокуратура Благоевград, Софийска градска прокуратура и Върховна административна прокуратура (ВАП).

Съдебното производство по жалбата срещу писмото е приключило с определение на ВАС. Прокурорската преписка на Софийска градска прокуратура е приключила с постановление за отказ да се образува досъдебно производство, а проверките в Окръжна прокуратура Благоевград и на ВАП все още са в ход.

На 25 май 2015 г. за реконструкцията на лифт „Тодорка“ в ски зоната е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Банско.

През юни 2015 г. МОСВ е изискало информация от регионалната дирекция по строителен контрол за резултатите от служебната проверка на издаденото разрешение за строеж. ДНСК е информирала екоминистерството, че в случая няма основания да се предприемат действия от нейните органи.

От министерството също така съобщават, че са получили от дирекцията на Национален парк „Пирин“ план-извлечение за поддържащи и възстановителни дейности в горите на парка. Там се иска отсичането на 88 дървета във връзка с подмяната на триседалковия лифт „Шилигарника – връх Тодорка“ с шестседалков.

От екоминистерството декларират, че МОСВ няма да разреши изсичането на тези 88 дървета, преди да приключат прокурорските проверки.

Еколозите твърдят, че за сеч са маркирани вековни дървета бяла мура и смърч. Те настояват Агенцията по кадастър и министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как компанията е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
Зад коалицията "За да остане природа в България" седи интереса на един банкрутирал олигарх с медийна групичка, която се чете от все по-малко хора в страната! Известен е с това, че много често, дори без да е пил, бузките му се изчервяват като задника на ***! Ха, досетете се и сами за кого става въпрос!
0
 
2
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
То и в Швейцария няма еколози пък държавата им явно хубавка. Ама тука имааа, а държавата никаква я нямааа. Що така ?!
3
 
4
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Няма лошо да подновиш едно остаряло съоръжение с по-ново, безопасно и качествено. Всичко се прави според разпоредби, не виждам проблем.

Още от Икономика и политика
Преводите на българските емигранти към семействата им намаляват